Cred că, în sfârșit, subiectul „copaci” are atenția cuvenită. Din păcate, a fost nevoie de cea mai mare tragedie ecologică globală a ultimilor ani: arderea pădurilor amazoniene, echivalentul arderii plămânilor planetei. Dezastrul din Brazilia e o ocazie să ne uităm la noi în ogradă, să realizăm că și România trăiește aceeași tragedie, însă fără foc și fum, ci în zgomot de drujbe.

Această nenorocire are, din punctul meu de vedere, o singură cauză: comportamentul auto-distructiv, lipsa iubirii de sine care se răsfrânge în toate acțiunile ei. Tot ceea ce facem are impact asupra celorlalți, de la lucrurile mărunte până la cele pe care le vedem peste tot la știri. Faptul că cineva din Brazilia dă foc pădurii amazoniene afectează nu doar întreaga planetă, ci în primul rând pe el. 

Dacă zilele trecute credeam că situația este critică, acum acest termen mi se pare modest. Planeta își va reveni, însă soarta speciei umane depinde doar de noi, de fiecare în parte. Ne facem bagajele și plecăm pe Marte sau ne suflecăm mâinile și facem ceva? 

Noi ne-am săturat să mai așteptăm ceva de la alții, așa că în 2003 am inițiat proiectul „Rotary plantează”. Până acum am plantat 246.124 copaci, iar visul meu este să ajungem să plantăm un milion de copaci în fiecare an.

Cred că după aceste evenimente nefericite ne trezim, în sfârșit, la realitate și înțelegem că schimbarea pe care vrem să o vedem în lume începe cu propria persoană, cu exemplul personal. Este nevoie de o revoluție a mentalităţii, o revoluție care să pornească din interior, doar așa se vor schimba lucrurile în această țară: cu fiecare persoană în parte.

Profit de faptul că mă aflu în această poziție onorantă de Guvernator al Districtului 2241 România & Republica Moldova și fac o invitație publică companiilor și tuturor persoanelor care vor să susțină acest proiect de plantare, despre care găsesc detalii pe www.rotaryplanteaza.ro. Orice sumă este binevenită.

Marian Neagoe
Guvernator
Rotary România & Rep. Moldova