Orădenii care au gazon în grădini ori pe aliniamentele din faţa caselor nu mai trebuie să-şi facă griji pentru resturile care le rămân după ce tund peluzele.

Din această lună, operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Vest, a introdus o nouă facilitate pentru clienţi şi oferă spre vânzare saci dedicaţi resturilor vegetale. Odată ce a achiziţionat sacul, clientul îşi asigură şi colectarea şi transportul lui.

Tuns şi sănătos

Grădinarii, fie amatori sau pricepuţi, ştiu că îngrijirea gazonului necesită grijă, timp şi muncă. Fără un sistem de irigare, iarba nu se poate dezvolta, dar "alimentat" cu suficientă apă, creşte în înălţime, astfel că trebuie tunsă periodic. Mai cu seamă că, pe măsură ce creşte mai mult firul, pe tot atât îi scade calitatea, rezistenţa şi vitalitatea.

Specialiştii spun chiar că în perioada de creştere, adică între lunile aprilie-iunie şi septembrie-octombrie, gazonul ar trebui tuns săptămânal, aşa că grădinarii se aleg cu destule resturi verzi.

În plus, peluzele necesită periodic scarificări, aceasta fiind procedura de eliminare a resturilor vegetale din gazon, uscături care în caz contrar favorizează dezvoltarea microorganismelor ce pot distruge iarba, operaţiunea producând, aşadar, noi resturi biodegradabile...

Serviciu preplătit

Pentru a ajuta orădenii să rezolve problema deşeurilor verzi, RER Vest a introdus în această lună o nouă facilitate: de la sediul societăţii (strada Tudor Vladimirescu nr. 79), orice client al operatorului poate cumpăra un sac cu o capacitate de 120 litri destinat exclusiv colectării deşeurilor vegetale.

Preţul unui sac este de 4 lei (cu TVA), tarif ce include şi cheltuielile pentru ridicarea şi transportarea resturilor la depozitul ecologic din Episcopia Bihor, unde vor fi transformate în compost.

Aşadar, orădenii grădinari nu trebuie decât să cumpere sacul de la RER Vest, să-l umple şi apoi să-l lase la limita proprietăţii în zilele de luni, când muncitorii societăţii de salubritate îi adună.