Anul viitor, în Oradea vor începe lucrările la patru parcări supraetajate. Consiliul Local a aprobat joia trecută indicatorii tehnico-economici pentru construirea unei astfel de clădiri pe terenul fostei baze sportive Voinţa, după ce anterior aprobase proiecte similare pe strada Iosif Vulcan şi în curtea interioară a Primăriei. De asemenea, municipalitatea pregăteşte documentele pentru o parcare supraterană în curtea Spitalului Militar Avram Iancu.

Cu două intrări

Viitoarea parcare de la Voinţa va costa aproximativ 16,7 milioane lei (fără TVA) şi va avea 340 locuri. Din acestea, 6 locuri vor fi rezervate persoanelor cu handicap şi 9 pentru motociclete. Clădirea va avea un regim de înălţime cu subsol, parter şi două etaje.

Accesul în parcare se va face din străzile Gheorghe Bariţiu şi Academiei. "Anul viitor vor demara lucrările. Va fi o parcare supraterană cu o faţadă spre strada Gheorghe Bariţiu în formă de birouri, pentru a avea un aspect corespunzător, iar partea din spate va fi dedicată parcărilor", a explicat primarul Ilie Bolojan. Licitarea lucrărilor se va face în această iarnă, iar finalizarea lor va avea un termen de un an şi jumătate.

Patru la număr

Noua parcare va suplini lipsa locurilor la sol, în condiţiile în care Primăria vrea să reamenajeze anul viitor Piaţa Ferdinand, din vecinătate. Întrucât aceasta va deveni pietonală, şoferii vor putea să-şi lase maşinile în construcţia de la Voinţa. Investiţia va fi finanţată, cel mai probabil, printr-un credit furnizor, lucrările urmând să fie suportate de constructor, care îşi va recupera ulterior banii de la Primărie.

În ultimele luni, Consiliul Local a mai votat indicatorii tehnico-economici pentru alte două parcări supraterane ce ar urma să fie construite de anul viitor: una între străzile Iosif Vulcan şi Aurel Lazăr, iar alta în curtea interioară a Primăriei. De asemenea, în şedinţa de joi, aleşii orădenilor au mai aprobat un protocol de predare-primire cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 2.176 mp din curtea Spitalului Militar Avram Iancu. Aici se va ridica tot o parcare supraetajată, cu o capacitate de 400 locuri, cu acces din strada Braşovului. Construcţia acesteia va fi supusă votului CL în primăvară.