Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că recomandarea formaţiunii sale este „să nu se voteze” la referendumul din 26 mai pe tema justiţiei, pentru „a nu-i face jocul” şefului statului, Klaus Iohannis.

„Fiecare, până la urmă, are libertatea să procedeze cum crede, dar în condiţiile date, rezultă clar că recomandarea noastră este să nu se voteze la acest referendum, pentru a nu îi face jocul preşedintelui”. Potrivit lui Tăriceanu, referendumul din 26 mai „nu este o problemă de consultare reală”.

„Mă voi pregăti bine pentru finala cu actualul preşedinte”

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că, în eventualitatea în care va candida la alegerile prezidenţiale, se va pregăti „bine” pentru o finală cu actualul preşedinte, Klaus Iohannis, pe care îl acuză că a încercat să dividă țara la ultima sa conferință de presă.

Tăriceanu a precizat că decizia asupra acestei candidaturi va fi „o hotărâre politică care va angrena coaliţia”. „În momentul de faţă, nu am luat această hotărâre, ea va fi o hotărâre politică care va angrena coaliţia - că voi fi eu, nu ştiu, vom vedea. Mă cunoaşteţi, mă voi pregăti bine pentru finala cu actualul preşedinte”, a spus preşedintele ALDE.

Ultimele rezultate ale unui sondaj CURS, care măsoară intenția de vot pentru turul al doilea al prezidențialelor, îl plasează pe președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu la egalitate cu Klaus Iohannis, cu un procent de 42%.

„Rolul președintelui este de unificator al națiunii, nu este de personaj care să dividă țara în două”

Președintele ALDE a declarat că acțiunile președintelui Iohannis se rezumă doar la „o cursă pentru obținerea unui al doilea mandat”. Potrivit lui Tăriceanu, ar fi fost interesant să existe și un bilanț al mandatului președintelui României, care să poată fi analizat de români.

„Președinția nu este o floare la butonieră pe care ţi-o pui și pentru care, după aia, cinci ani de zile te lupți ca să o mai obții o dată. Multă lume rezumă mandatul președintelui ca pe o cursă pentru obținerea unui al doilea mandat. Dar nu asta este esenţa, important este să vii cu un bilanț și să spui: am făcut aceste lucruri pentru țară, mi-aş mai fi dorit să fac și: unu, doi, trei, nu am reușit, dar mă angajez ca în mandatul al doilea să reușesc aceste lucruri”.

Președintele ALDE a mai spus că „rolul președintelui este de unificator al națiunii, nu este de personaj care să dividă țara în două, așa cum face actualul locatar de la Cotroceni”.

Comandat de ALDE, Cod unic de identificare a mandatarului financiar 41190002