Aş vrea să vă povestesc despre cât de frumoasă şi plină de satisfacţie este această meserie. Să vă spun cât de bucuroasă sunt că fac parte dintr-o echipă de tineri medici specialişti, care au hotărât să rămână în ţară şi să practice medicina într-un mod profesionist, eficient, cu grijă şi atenţie la problemele de sănătate ale celor care ni se adresează. Aş vrea să vă pot vorbi, cu argumente, despre cât de importantă este sănătatea unui popor şi ce se poate face concret pentru aceasta. Aş vrea să fac toate astea într-o ţară normală, în care să nu fiu nevoită să vorbesc despre cât de greu este să fii medic în România, despre lupta continuă cu sistemul medical şi toată birocraţia la care suntem supuşi şi care fură constant din timpul dedicat pacienţilor.

Din păcate, şi medicul are dureri. Durerea mea este extrem de acută şi este cauzată de faptul că sistemul medical românesc este perceput drept cel mai slab din Europa. Că România ocupă ultimul loc în Indexul European al Consumatorului de Sănătate, an de an. Şi de faptul că au fost călcate în picioare toate ideile valoroase şi reformatoare gândite şi puse în aplicare de guvernul de tehnocraţi al lui Dacian Cioloş. Atunci, rănile sistemului de sănătate dădeau semne că sunt pe cale de vindecare. Dar nu s-a dorit acest lucru. Vrem să fim sănătoşi ca sistem, ca ţară şi ca indivizi? E timpul să ne implicăm!

Indiferent dacă vorbim despre medicină, educaţie, infrastructură sau agricultură, România deţine poziţii ruşinoase în majoritatea clasamentelor. Am lăsat ca o ţară întreagă să se piardă şi să-şi piardă tinerii, din cauza politicii duse de oameni care îşi urmăresc propriile interese, şi nu urmăresc binele întregului popor. Am lăsat o "bacterie" atât de periculoasă, cu un sistem de adaptare atât de bine pus la punct, să macine politica românească încât deseori pare imposibil să o eradicăm. Timp de 30 de ani s-a înfruptat din tot ce am avut de oferit, însă ştiu că e timpul să o oprim. Alianţa 2020 USR PLUS poate să fie antitodul de care politica românească are nevoie pentru a se însănătoşi.

Putem să decidem acest lucru în 26 mai, la VOT.

Ioana Mihăilă, medic primar endocrinolog, PLUS Bihor

Acest material a fost comandat de Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate (parte a alianţei electorale "Alianţa 2020 USR PLUS"), cod unic de identificare: 41190010