A sosit momentul să punem capăt unei imposturi neruşinate. Cuvinte mari precum identitate şi demnitate naţională, patriotism n-au ce căuta în gura fariseilor de la PSD. Cei care îi umilesc pe români nu au nicio cădere să dea lecţii de iubire de ţară, să pozeze în "patrioţi în Europa". Înainte de toate, Liviu Dragnea şi clanurile din PSD au uitat să fie patrioţi în România. Cad la cel mai simplu test: respectul faţă de patrimoniul naţional, ultima grijă a pesediştilor când guvernează local sau central. În ultimii ani, departe de zgomotul propagandei "bunilor români" de la PSD,  oameni competenţi şi modeşti au readus la viaţă clădiri splendide din patrimoniul istoric al oraşelor lor şi al României. Un contrast total cu ruina întreţinută de pesedişti. O dovadă  discretă şi concretă de patriotism, de promovare a valorilor naţionale şi europene. Autentică iubire de ţară.

Blaj, o bijuterie căreia primarul PNL i-a redat strălucirea

Poate că le-ar prinde bine liderilor PSD  să meargă într-un pelerinaj la Blaj. După ce românii îi vor concedia, prin vot, de la putere. De acolo, din inima Ardealului, să le ceară iertare românilor pentru toate relele pe care le-au făcut.  Blajul este un oraş mic, puternic încărcat de istorie, una din capitalele trezirii conştiinţei naţionale. Astăzi, Blajul este o bijuterie urbanistică. O plimbare prin Piaţa 1848, centrul istoric al Blajului, le-ar arăta pesediştilor ce înseamnă să fii patriot şi bun român cu adevărat. Restaurarea faţadelor tuturor clădirilor de patrimoniu din piaţă a fost realizată de câţiva ani de primăria condusă de liberalul Gheorghe Rotar. Cu armonie a culorilor, cu reguli stricte şi de bun-simţ. Toată infrastructura de suprafaţă şi subterană a fost schimbată. Administraţia locală liberală (Consiliul Judeţean Alba şi primăria Blaj) a reuşit una din cele mai spectaculoase restaurări din România, care a primit cea mai înaltă distincţie a Uniunii Europene în domeniul patrimoniului. E vorba clădirea Palatului Cultural, transformată dintr-o ruină într-un loc emblematic pentru evenimente culturale de ţinută.

Respect pentru istoria României la Alba Iulia

De la Blaj, liderii reculeşi ai PSD ar putea face un tur al marilor cetăţi restaurate cu bani europeni. Punctul de plecare ar putea fi Alba Iulia (foto).

Aici, primarul liberal Mircea Hava a reuşit cea mai mare operaţiune de refacere a unui monument istoric din România. Cu 60 de milioane de euro, a fost pusă pe harta turismului european cetatea Alba Carolina, cea mai mare din Sud-Estul Europei. La 240 de kilometri depărtare, la Oradea (foto), liderii PSD ar putea vizita cea mai mare şi mai bine păstrată cetate pentagonală din Europa Centrală, cetatea Oradiei. Refăcută tot cu fonduri europene şi tot de o administraţie liberală.

Într-o primă fază, primarul Ilie Bolojan a refăcut ineriorul cetăţii cu 20 de milioane de euro. În următorii doi ani vor fi  restaurate bastioanele şi zidurile exterioare cu 2 250 000 de euro. Bani europeni cărora pesediştii sunt obişnuiţi să le dea cu piciorul. Următorul popas ar putea fi Râşnovul, a cărui cetate este în plin proces de restaurare cu fonduri europene. Primarul PNL al Râşnovului, Liviu Butnariu investeşte aproape patru milioane de euro până la finalizarea lucrărilor, în următorii doi ani, fără nicio susţinere din partea guvernului PSD-ALDE. În fine, pelerinii de la PSD ar putea trece munţii, la Suceava, să vadă cum arată Cetatea de Scaun a Moldovei restaurată tot cu bani europeni (11,5 milioane de euro).       

Oraşe renăscute de primari harnici

Dacă vor avea timp, le recomandăm liderilor PSD să zăbovească mai mult în câteva centre istorice ale oraşelor administrate de liberali. Sunt comparabile cu orice alte centre ale marilor oraşe din centrul şi vestul Europei. Poate vor trece mai uşor peste marile lor eşecuri în domeniul protejării şi restaurării clădirilor de patrimoniu (cele din Bucureşti sunt vizibile în multe locuri şi semnalate adesea de presă; cel de la Constanţa, Cazinoul, este deja emblematic). La Oradea, administraţia Bolojan a performat realizând cea mai amplă restaurare a patrimoniului de clădiri Art Nouveau pe care o va încheia la începutul lui 2020.

La Timişoara (foto), primarul liberal Nicolae Robu a investit 12 milioane de euro în reabilitarea centrului istoric, în paralel cu realizarea celei mai extinse zone pietonale din ţară.

La Arad, administraţia condusă de liberalul Gheorghe Falcă este iniţiatoarea celui mai mare proiect de regenerare urbană si autoarea celei mai mari investiţii cu fonduri europene pentru restaurarea şi modernizarea unei unităţi de învăţământ aflată într-o clădire de patrimoniu ( 11 milioane de euro).

La Sinaia (foto), primarul liberal Vlad Oprea a restaurat exemplar Palatul Ştirbei cu 1,7 milioane de euro. Acolo e sediul Muzeului Sinaia, iar primăria se pregateşte să amenajeze, lângă Palat, grădina publică" Parcul Ştirbei" cu 1,6 milioane de euro.

Care este adevăratul patriotism?

Că  readucerea la viaţă a clădirilor de patrimoniu istoric este un autentic act de patriotism local şi naţional. Este vorba despre recuperarea valorilor trecutului, în multe cazuri cu bani europeni. Aşadar, Uniunea Europeană  nu este  în contradicţie cu valorile naţionale, nici cu demnitatea şi patriotismul, cum predică Liviu Dragnea şi trupa lui de la PSD şi ALDE. Că restaurarea patrimoniului cultural, arhitectural naţional nu e numai o chestiune de istorie, ci şi de viaţă. Cetăţile istorice refăcute de administraţiile liberale înseamnă şi evenimente culturale interesante, care atrag turişti, aduc bani în economiile locale. Bani pe care, adesea, se grăbeşte să îi ia cu japca guvernul PSD-ALDE. Nu în ultimul rând, pesediştii ar trebui să înţeleagă că apartenenţa României la Uniunea Europeană  poate întări identitatea, demnitatea si valorile naţionale tocmai pentru că România este parte a Europei şi nu în afara Europei. Iar exemplele fixate în itinerariul pentru domnii de la PSD pledează pentru ideea că România poate fi în primul rând al Europei.

Credeţi, stimaţi cititori, că doamnele şi domnii de la vârful PSD vor înţelege ceva din toate acestea? Oricum, noi le urăm călătorie plăcută! Cu menţiunea că tot dumneavoastră, alegătorii, le veţi oferi pesediştilor destul timp la dispoziţie ca să o facă, după rândurile de alegeri din următorii doi ani.

(Advertorial)