Relaţia Contribuabil - Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) presupune noi condiţii fiscale de la 1 ianuarie 2020, pe care le evidenţiază pe scurt, în rândurile de mai jos,  Platforma WasteStock.

Ambalaje

Este avută în vedere implementarea procentajului mediu anual al ambalajelor reutilizabile in procent de cel puţin 5% din totalul ambalajelor utilizate. Operatorii economici ca introduc pe piaţa naţională bunuri ambalate au obligaţia ca începând cu 1 ianuarie 2020 să aibă un procentaj mediu anual de ambalaje reutilizabile de cel puţin 5% din totalul ambalajelor aferente produselor lor puse pe piaţa naţională. De asemenea, aceasta valoare va trebui să crească anual cu 5% până în anul 2025, inclusiv.

 

Economie circulară

Creşterea contribuţiei pentru susţinerea economiei circulare. Începând cu anul 2020 valoarea acesteia pentru deşeurile municipale, deşeurile din construcţii şi desfiinţări destinate a fi eliminate prin depozitare creşte de la 30 lei / tonă la 80 lei / tonă.

 

Echipamente Electrice şi Electronice

Anul 2020 este primul an în care se va plăti la AFM contribuţia datorată de operatorii economici care introduc pe piaţa naţională echipamente electrice şi electronice (EEE). Contribuţia se va plăti pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de echipamente electrice şi electronice corespunzătoare obligaţiilor anuale de colectare (prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului  nr. 5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice) şi cantităţile efectiv colectate.

 

Baterii şi Acumulatori

Tot începând cu anul 2020, în contul AFM, se va plăti o contribuţie de 4 lei/kg pentru baterii şi acumulatori portabili. Această contribuţie va fi datorată de operatorii economici care introduc pe piaţa naţională baterii şi acumulatori portabili si va fi plătită pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de baterii şi acumulatori portabili corespunzătoare obligaţiilor anuale de colectare (prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 1132/2008 privind regimul bateriilor şi acumulatorilor şi al deşeurilor de baterii şi acumulatori) şi cantităţile efectiv colectate.

 

Autorităţile locale

Autorităţile administraţiei publice locale, ale unităţilor administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, au obligaţia să atingă, până la data de 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală generată. Sunt avute în vedere cel puţin deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere sau, după caz, din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din gospodării.

 

Platforma WasteStock are ca obiectiv implementarea celor mai bune practici fiscale de mediu, accelerarea tranziţiei la economia circulară, cât şi optimizarea fiscală şi financiară a procedurilor şi costurilor cu deşeurile.

 

Platforma WasteStock creează numeroase facilităţi concretizate în aspecte inovative pe piaţă şi în care sunt cuprinse activităţi precum: identificarea personalizată a obligaţiilor de mediu; optimizarea fiscală, financiară şi logistică în gestionarea produselor şi deşeurilor; audit specific de mediu corelat cu obligaţiile faţă de autorităţile de mediu; accesul online la Platforma WasteStock şi suportul permanent pentru soluţionarea problemelor tehnice şi legislative de mediu;    organizarea fluxurilor de lucru realizarea şi verificarea documentaţiei de trasabilitate a deşeurilor, implementarea aspectelor logistice şi de transport a deşeurilor în conformitate cu legislaţia specifică.

 

La finalul anului 2019, Oradea a fost oraşul ales pentru lansarea Platformei WasteStock cu ocazia start-ului seriei celor 7 conferinţe naţionale de mediu. Pe această cale mulţumim participanţilor la conferinţă, partenerilor Asociaţia Eco One şi OIREP Fepra Internaţional pentru susţinerea organizării, cât şi Comuniteca Oradea pentru găzduirea prietenoasă a evenimentului.

 

Calendarul conferinţelor WasteStock la care vă aşteptăm este urmatorul: Bucureşti (30 ianuarie 2020), Timişoara (6 februarie 2020), Iaşi (13 februarie 2020), Sibiu (27 februarie 2020), Cluj-Napoca (5 martie 2020) si Braşov (12 martie 2020).

 

Pentru detalii privind următoarele conferinţe şi pentru cele mai importante noutăţi şi opinii din domeniul fiscal de mediu vă rugăm să urmăriţi site-ul nostru www.wastestock.com şi pagina de facebook WasteStock.

(Advertorial)