Grădina Zoologică Oradea a găzduit sâmbătă, 5 octombrie 2019, cea de-a zecea ediţie a Zilei Părinţilor Adoptivi. În program au fost incluse activităţi cum ar fi: curăţenia, pregătirea hranei, adăpatul şi hrănirea unora dintre animale, printre care căpriorii, poneii, caii, suricatele, lemurii, cămila, totul sub atenta supraveghere a angajaţilor Grădinii Zoologice.

În prezent, la Grădina Zoologică Oradea sunt înregistraţi aproximativ 60 de părinţi adoptivi din Oradea şi mai multe localităţi din ţară: Baia Mare, Cluj-Napoca, Iaşi, Eforie Sud, Timişoara, Bucureşti, Sighetu Marmaţiei, Aiud, Jimbolia etc. Cele mai adoptate animale sunt suricatele, urmate de căpriori, lemuri, antilope, cai, ratoni sau zebu.

"Ziua de ieri petrecută la Zoo a fost un balsam sufletesc pentru mine. Am rămas impresionată de cât de bine îngrijite sunt animalele, cât de curat este peste tot, nu am cuvinte potrivite să vă spun cât de bucuroasă sunt să văd că mai există oameni de suflet în România, care îşi dăruiesc dragostea şi animalelor. Vă felicit, felicit ADP Oradea şi implicit Primăria Oradea pentru dăruirea şi implicarea în această minunată poveste. În mod sigur voi reveni la primăvară, să îmi văd fetiţa adoptată şi pe toţi de acolo", ne-a scris Rodica Ghizdăreanu, din Timişoara, care, începând de sâmbătă, este părintele adoptiv al leoaicei Zina. "O experienţă de neuitat, o evadare din cotidian, aşa a fost Ziua Părinţilor Adoptivi. Mulţumim Zoo Oradea pentru această zi", ne transmite şi Dana Lukacs, mama lui David, părintele adoptiv al căprioarei Bambi.

Perioada pentru care se încheie adopţia este de un an, iar suma achitată este de 200 lei pentru persoanele fizice, respectiv 500 lei în cazul persoanelor juridice.

Părinţii adoptivi persoane fizice primesc în schimb un certificat de adopţie, un magnet cadou, un magnet expus pe panoul de la intrare, precum şi intrare gratuită o dată pe lună, timp de un an. De asemenea, pot alege un nume pentru animalul adoptat.

Persoanele juridice beneficiază suplimentar de inscripţionarea numelui pe un panou lângă ţarcul animalului. În cazul acestora, accesul gratuit în Zoo Oradea este prevăzut de două ori pe an, cu ocazia Zilei părinţilor adoptivi, când doi reprezentanţi ai societăţii (desemnaţi de conducere) pot participa la eveniment.

Ziua păriniţilor adoptivi la Zoo Oradea se organizează de două ori pe an, în ultima sâmbătă din luna aprilie şi în prima sâmbătă din luna octombrie.

Loredana Buz
Consilier relaţii publice ADP Oradea