În contextul apariției unor informații în mediul online, promovate ulterior pe rețelele de socializare și publicate de unele surse media, privind consumurile de energie termică aferente lunii februarie, Termoficare Oradea S.A. vine cu următoarele precizări:

Temperatura agentului termic, livrat către consumatorii finali, este reglat la sursele de producere, în legătură directă cu temperatura medie exterioară influențată de viteza vântului (temperatura resimțită).

Termoficare Oradea S.A. monitorizează zilnic evoluția temperaturii aerului exterior. Astfel, în cazul în care temperatura aerului crește, temperatura agentului termic furnizat în rețea este diminuată, iar corecția are loc o dată la 24 ore, astfel încât să fie menținut confortul termic în apartamente.

Facturile lunii februarie, pentru asociatiile de proprietari, au fost mai mari în medie cu 19%, față de luna ianuarie, din următoarele considerente:

- Perioada medie de facturare pentru luna februarie a fost cu 18% mai mare față de luna ianuarie, respectiv 33 de zile în luna februarie,  comparativ cu 28 de zile în luna ianuarie;

- În perioada de facturare (18.01-23.02.2020) în Municipiul Oradea s-au înregistrat două perioade cu vânt sever, fenomen care favorizează transferul de energie la suprafețele exterioare ale imobilelor cu impact direct în creșterea consumului de energie termică.

Relația contractuală între furnizorul de utilități și asociația de proprietari, în calitate de utilizator, se întinde până la punctul de delimitare/separare dintre rețeaua publică și reţeaua interioară a utilizatorului, respectiv locul în care intervine schimbarea proprietăţii asupra instalaţiior. Parametrii de calitate trebuie asigurați în punctul de delimitare/separare.

Modalitatea de calcul a consumului de energie termică

Cantitatea de energie termică consumată în proprietatea fiecărui consumator este proporţională cu  suprafaţa utilă a spaţiului cu destinaţie de locuinţă şi cu suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire şi a coloanelor de distribuţie şi de încălzire din spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă pe care proprietarul le are în folosinţă.

Modalitatea de calcul a cantităților de energie termică consumată și repartizarea costurilor pentru fiecare consumator se face de către administratorul asociației de proprietari cu respectarea prevederilor legale în vigoare și a actelor normative specifice.

Din analiza statistică a consumurilor de energie termică pentru încălzire la nivelul Municipiului Oradea a reieșit un coeficient mediu de  consum de 0,0222 Gcal/mp de suprafață utilă. De exemplu: pentru un apartament de 2 camere cu suprafața utilă de 55 mp consumul mediu ar trebui să fie calculat astfel:

55 (mp) x 0,0222 (Gcal/mp) x 276,15 (lei) = 337 lei.

Consumul de energie termică pentru încălzire este influențat de mai mulți factori, printre care enumerăm:
- izolația termică a instalațiilor interioare;
- izolația termică a imobilelor;
- modificările efectuate asupra instalațiilor interioare de încălzire ale imobilelor;
- amplasarea geografică a imobilelor;

De asemenea, suplimentarea numărului corpurilor de încălzire, redimensionarea acestora, existența unor apartamente debranșate în cadrul condominiilor precum și procedura administrației de repartizare a consumurilor în cadrul imobilelor  pot genera diferențe între apartamente cu aceleași caraceristici, dar care sunt amplasate în blocuri diferite, generând astfel un cuantum diferit al facturilor.

În concluzie, angajații Termoficare Oradea S.A. vor sta la dispoziția consumatorilor care au nelămuriri privind facturile primite și care ulterior aplicării formulei de calcul exemplificate, au constatat un consum considerabil mai mare decât cel care ar fi trebuit să fie în mod normal.

Termoficare Oradea SA