"Zilele Culturii Maghiare", organizate prin tradiţie la jumătatea lunii septembrie, au fost mutate în perioada 23 - 25 august, pentru a căpăta o amploare mai mare prin alăturarea cu cea de-a 14-a ediţie a Carnavalului florilor şi cu concertul Havasy Simphonic din 20 şi 21 august. În premieră, carele alegorice din cadrul Carnavalului Florilor nu vor mai defila prin Oradea.

De acum, doar în august!

"Am ajuns la concluzia că este mai bine ca evenimentele care se desfăşurau în septembrie să se desfăşoare în aceaşi săptămână de la sfârşitul lunii august, care va cuprinde Carnavalul Florilor şi un concert de proporţii şi de calitate. Astfel, ne-am gândit ca săptămâna în care cade data de 21 august să fie declarată "Săptămâna culturii maghiare", o sărbătoare a comunităţii maghiare şi a tuturor orădenilor", a explicat, joi, reprezentantul Asociaţiei Sfântul Ladislau, Zatykó Gyula (foto), totodată consilier al primarului Ilie Bolojan, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi în Regiune, Mihai Jurca.

Organizate de cele două asociaţii, "Zilele Culturii Maghiare" se vor desfăşura, pe viitor, exclusiv la sfârşitul lunii august.

Concerte, dansuri, spectacole de teatru...

Cea de-a treia ediţie a festivalului se adresează tuturor orădenilor şi nu numai. "Cei care doresc să cunoască măcar o bucăţică din ceea ce înseamnă cultura maghiară sunt aşteptaţi în curtea Cetăţii în perioada 23 - 25 august. Se vor întâlni cu tradiţiile maghiare, gusturile bucătăriei, jucăriile tradiţionale, dansuri şi porturi populare", a spus Zatykó.

Pe lângă spectacole folclorice, pe scena festivalului va avea loc în fiecare seară câte un concert al unei trupe consacrate cum ar fi Szalóki Ági, Allstars Ska Orchestra, Bojtorján şi Honey Beast.

Pe lista evenimentelor se mai numără: piesa de teatru "A kalmár kosara, és A meghott férj" de Hans Sachs sau spectacolul de teatru pentru copii "A tök és a csikó" a companiei Komádi Színjátszó, dar şi proiecţia unui spectacol de pictură în nisip care va fi proiectat pe ecranele montate în curtea fortificaţiei.

"Programul final al evenimentelor va fi cunoscut în perioada următoare", a spus Zatykó.

Care alegorice în Piaţa Unirii...

"Zilele Culturii Maghiare" vor fi precedate de două evenimente majore. Pe 21 august, începând cu ora 12, în Piaţa Unirii, va avea loc cea de-a 14 ediţie a Carnavalului Florilor.

În premieră, carele alegorice nu vor mai străbate străzile Oradiei, ci vor fi duse direct în piaţa centrală.

Mihai Jurca, președintele APTOR"Datorită lucrărilor deja demarate şi celor care vor fi începute pe diferite artere importante din oraş, ediţia din acest an a Carnavalului Florilor Oradea nu va mai parcurge un traseu pe bulevardele din Oradea", a anunţat directorul APTOR, Mihai Jurca (foto).

Pe durata staţionării, pe scena care va fi amenajată în spatele statuii Regelui Ferdinand vor evolua trupe şi artişti locali. "Orice artist local sau din Ungaria poate să se înscrie până la 16 august la programul de pe scenă", a spus Jurca.

... cu alai prin judeţ

Anul acesta, când Festivalul Florilor din Debreţin ajunge la cea de-a 50-a ediţie, carul comun al celor două oraşe înfrăţite va reprezenta două cupluri în portul popular din zona de graniţă a Ungariei, respectiv în cel din zona Beiuşului.

Artişti ai Ansamblului folcloric Bihorul vor intepreta dansuri populare specifice celor două zone.

În jurul orei 17, carul alegoric va porni pe un traseu prin judeţ într-un alai din care vor mai face parte carele: „Legenda Sfântului Ladislau”, realizat pentru a omagia vizita Papei în România; „Lumea Modei” - realizat de mall-ul Forum din Debreţin; „Dă-ne azi pâinea cea de toate zilele” - realizat de Consiliile Judeţene din Bihor şi Hajdú-Bihar şi „Dansul Leului alb şi roşu”, realizat în comun de regiunea Tayoma din Japonia şi oraşul Debreţin.

Sold out!

La fel, pentru aceeaşi zi a fost programat, tot în Piaţa Unirii, concertul Havasi Symphonic, susţinut de pianistul de talie mondială Balázs Havasi.

"Din cele 2.200 de bilete puse în vânzare pentru acest concert, dimineaţă mai erau disponibile doar 50. La ora la care vorbim probabil s-au vândut deja toate", a declarat directorul Jurca.

Desfăşurat în premieră în aer liber, concertul a atras public din Oradea şi judeţele învecinate, inclusiv din Debreţin.

"Noi vedem pe platformă locul de unde se cumpără biletul şi am primit telefoane din Cluj, Timişoara şi alte oraşe. Oamenii doreau să ştie dacă într-adevăr se ţine concertul Havasi la Oradea", a spus directorul APTOR.

Show must go on!

Pentru concertul din 21 august, organizatorii vor închiria scaune din Polonia, vor ridica o scenă în spatele staţiei de tramvai şi vor aduce de la Bucureşti un pian Steinway în conformitate cu cererile artistului.

Pe toată durata zilei, traficul în Piaţa Unirii va fi restricţionat cu garduri. Accesul în zona de concert se va face începând cu ora 18:30, prin şase porţi, spectatorii urmând să aibă fiecare propriul loc conform preţului biletului, care a variat între 25 şi 100 de lei, în funcţie de apropierea de scenă.

"Dacă plouă, dar fără a avea însă condiţii meteo extreme, concertul va continua. Evenimentul nu poate fi reprogramat, pentru că agenda artistului este foarte încărcată. În situaţia unor condiţii meteo nefavorabile concertul va fi anulat, iar toţi spectatorii îşi vor primi banii înapoi", a explicat Jurca.

Concertul, în cadrul căruia pianistul va fi acompaniat de 18 instrumentişti ai Filarmonicii orădene şi de artişti din Ungaria, este programat să înceapă la ora 20:30 şi să dureze până în jurul orei 22.

La intrarea în spaţiul de concert publicul va fi supus unui control corporal. Accesul cu genţi sau umbrele de dimensiuni mai mari decât o coală A4, mâncare sau sticle de orice fel este interzis. În schimb, publicul va avea la dispoziţie două baruri şi toalete publice. Pe durata spectacolului spectatorii nu vor putea părăsi piaţa pentru a reveni.


PROGRAM ZILELE CULTURII MAGHIARE

Zilele Culturii Maghiare 2019 se vor desfășura în partea din față a curții principale a Cetății Oradea, unde vor fi amplasate standurile pentru artizani și producători, zona cu mâncare și scena.

Vineri, 23 August

12:00-18:00 Jocuri de lemn din Hollókő

12:00-18:00 Lucru manual și jocuri tradiționale maghiare

           18:00 Spectacol de țitere: Pendergő citera zenekar

           19:00 Concert Szalóki Ági

           20:00 Concert Pannonia Allstars Ska Orchestra

Sâmbătă, 24 August

10:00-16:00 Lucru manual și jocuri tradiționale maghiare

12:00-18:00 Jocuri de lemn din Hollókő

           17:00 Dansuri populare maghiare: Szarkaláb Néptáncegyüttes

           18:00 Piesă de teatru: Hans Sachs "A Kalmar Kosara, és a A meghott férj" (localitatea Bojt, Hajdú-Bihar)

           19:00 Spectacol de țitere și dansuri populare maghiare: Bihar citera egyuttes, Szarkaláb  Néptáncegyüttes

           20:00 Concert Bojtorján

           21:30 Spectacol de pictură în nisip (cu proiecție pe ecrane)

Duminică, 25 August

10:00-16:00 Lucru manual și jocuri tradiționale maghiare

12:00-18:00 Jocuri de lemn din Hollókő

           11:00 Teatru pentru copii: Komádi Színjátszó Kompánia előadása "A tök és a csikó"

           18:00 Dansuri populare maghiare: Gárdonyi Zoltán Református Iskola SUHANCOK és CSEPEREDŐK csoportjai (BIHARKERESZTES)

           20:00 Concert Honey Beast