Muzicieni din Israel, Germania, Norvegia, Franţa, Finlanda, Cehia, Canada, Olanda, China şi Austria vor cânta, în acest weekend, la ORA Jazz Festival, organizat în premieră la Oradea de Asociaţia Culturală Mono, responsabilă şi pentru cunoscutul Festival de la Gărâna.

Bani de la APTOR

Co-organizator este Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), care alocă 30.000 euro evenimentului. Banii sunt pentru plata onorariilor artiştilor, celelalte cheltuieli pentru transport, cazare şi organizare fiind suportate de Asociaţa Culturală Mono, care, în schimb, va încasa veniturile din bilete.

"În timp, după ce devine cunoscut, festivalul se va putea autofinanţa. Acum, însă, la început, organizatorii au nevoie de un imbold. Organizarea festivalului este şi o metodă de a promova oraşul", a spus viceprimarul Florin Birta, joi, într-o conferinţă de presă dedicată prezentării evenimentului.

Despre program a vorbit Simona Giura, reprezentanta Asociaţiei Culturale Mono, care a amintit că asociaţia organizează Festivalul de Jazz de la Gărâna (jud. Caraş-Severin), ajuns la ediţia XXII, precum şi Timişoara Jazz Festival, ajuns la ediţia a X-a.

Adam Ben Ezra, la Oradea

Festivalul se va deschide vineri, 14 septembrie, cu recitalul lui Adam Ben Ezra. Contrabasistul israelian transformă fiecare concert într-un eveniment spectaculos: muzicii create la contrabas îi adaugă o combinaţie inteligentă de efecte şi pedale, iar rezultatul este un concert intens, de fiecare dată unic.

Al doilea concert al serii le aparţine muzicienilor germani de la Arne Jansen Trio. Liderul grupului, chitaristul Arne Jansen este deţinătorul unui prestigios premiu ECHO Jazz. La Oradea va prezenta albumul "Nine Firmaments", ce conţine piese cu atmosferă mediteraneană, compuse într-o călătorie prin Sudul Europei.

Din trupă face parte şi Robert Lucaciu (foto, în dreapta), care a crescut în Germania, dar are origini orădene. De altfel, acesta a fost prezent la conferinţa de presă de joi, alături de bunicul său, orădeanul Dumitru Lucaciu.

Prima zi de festival se va încheia cu Bansal Trio, grupul violonistei norvegiene de origine indiană Harpreet Bansal. Trioul celebrează 10 ani de activitate în acest an. Muzica lor este o invitaţie într-o călătorie printre lumini şi umbre, seninătate, agitaţie şi spiritualitate în mijlocul automatismului vieţii urbane.

Paganini al contrabasului

Sâmbătă, 15 septembrie, va începe cu "Cele 1001 de voci ale contrabasului" - recitalul solo al renumitului contrabasist francez Renaud Garcia-Fons (foto). Supranumit "Paganini al contrabasului", Renaud Garcia-Fons nu se consideră un contrabasist, ci un artist al improvizaţiei. Concertele lui sunt de fiecare dată evenimente remarcabile de creativitate şi virtuozitate.

Va urca apoi pe scenă Grégory Privat Trio. Nominalizat la Victoires du Jazz 2015 la categoria "Revelaţia anului în jazz", Grégory Privat şi-a continuat an de an ascensiunea pe scena internaţională de jazz. Pianistul, originar din Insula Martinica, a debutat la celebrul label ACT Music cu albumul  "Family Tree", un tribut adus muzicii ţării în care s-a născut. Alături de Chris Jennings la contrabas şi Tilo Bertholo la baterie, Grégory Privat va aduce în sinagoga orădeană sonorităţi caraibe, sensibilitate muzicală şi virtuozitate.

Seara se va încheia cu duoul finlandez Verneri Pohjola & Mika Kallio. Trompetistul Verneri Pohjola, o voce originală în spaţiul jazzului nordic, cântă în duo cu bateristul Mika Kallio din 2008. Anul acesta au înregistrat primul lor album, Animal Image, inspiraţi de filmul cu acelaşi nume al regizorului Perttu Saksa, un documentar poetic despre relaţia oamenilor cu animalele şi cu natura. Muzica se transformă în viziunea lor într-o punte emoţională ce leagă oamenii de animale. Concertul va fi însoţit de proiecţia filmului.

"In between silence"

Duminică, 16 septembrie, festivalul este gazda unuia dintre cei mai inovatori pianişti ai jazzului mondial. Norvegianul Bugge Wesseltoft aduce pe scena orădeană ultimul său album solo "Everybody Loves Angels" (ACT Music, 2017).

Se spune despre Bugge Wesseltoft că este printre puţinii pianişti care ştiu să facă tăcerea atât de sonoră. Albumul a fost înregistrat într-o catedrală din Lofoten, în nordul Norvegiei.

Al doilea concert al zilei va fi susţinut de Omer Klein Trio din Israel. Pianistul Omer Klein este un nume cu rezonanţă în jazzul european, cu precădere pe scena germană, acolo unde concertează cel mai des. Este foarte apreciat pentru felul original în care îmbină ritmuri dintre cele mai diverse cu teme melodioase, romantice. La ORA Jazz Festival va prezenta cel mai nou album al trioului - Sleepwalkers, o viziune despre lumea în care trăim, transpusă în compoziţii inspirate şi improvizaţii energice.

Radio.string.quartet (foto) va încheia prima ediţie a festivalului cu un concert memorabil. Două viori, o violă, un violoncel şi o voce vor încerca să cânte despre ceea ce există între calmul începutului şi tăcerea sfârşitului. "In Between Silence" este un proiect în care patru muzicieni virtuozi şi-au dorit să concentreze şi să redea cântecul vieţii aşa cum este ea - plină de haos, energie şi frumuseţe.

O parte din echipa ORA Jazz Festival are în palmares organizarea a două mari festivaluri de jazz în zona de vest a ţării, Gărâna Jazz Festival şi Timişoara Jazz Festival. "Incluzând Oradea, un oraş cu istorie şi cultură bogate, pe harta evenimentelor sale, ORA Jazz Festival speră să aducă muzica jazz mai aproape de pasionaţi şi să câştige public nou pentru unul dintre cele mai libere genuri muzicale", au transmis organizatorii.

Concertele se vor desfăşura în Sinagoga Neologă Sion, din strada Independenţei nr. 22, începând cu ora 18. Preţul unui bilet pentru o zi este de 80 lei, iar al abonamentului 210 lei.

Biletele şi abonamentele se pot achiziţiona online pe www.bilete.ro sau înaintea începerii primului concert al zilei, de la intrare.


ORA Jazz Festival
14-16 septembrie 2018

Vineri, 14 septembrie 2018, 6 pm
Adam Ben Ezra (Israel)
Arne Jansen Trio - Nine Firmaments (Germania)
Bansal Trio (Norvegia, Cehia)

Sâmbătă, 15 septembrie, 6 pm
Renaud Garcia-Fons - Double Bass 1001’s voices (Franța)
Grégory Privat Trio - Family Tree (Franța, Canada)
Verneri Pohjola & Mika Kallio Duo - Animal Image (Finlanda)

Duminică, 16 septembrie 2018, 6 pm
Bugge Wesseltoft - Everybody Loves Angels (Norvegia)
Omer Klein Trio - Sleepwalkers (Israel)
radio.string.quartet - In Between Silence (Austria, China-Taiwan, Germania, Olanda)