Directorul societăţii de transport în comun Viorel Pop a prezentat, luni, într-o conferinţă de presă unul dintre cele 10 autobuze second-hand MAN Lion City, produse în 2008 şi cumpărate de OTL din Olanda cu 17.950 de euro bucata.

Directorul OTL a spus că parcul auto al societăţii avea nevoie de alte autobuze întrucât unele dintre cele vechi au probleme tehnice. "La unul dintre autobuze am reparat cutia de viteză automată cu 10.000 de euro. Era costisitor să tot reparăm", a spus Viorel Pop.

Potrivit lui Pop, autobuzele MAN Lion City vor putea fi folosite "cel puţin cinci ani" şi au costat împreună, cu tot cu transport, mai puţin decât un autobuz nou, care poate fi cumpărat la preţuri între 180.000 euro şi 225.000 euro.

Autobuzele MAN Lion City au 89 de locuri, din care 41 pe scaune şi 48 în picioare. Ele sunt dotate cu aer condiţionat şi au normă de poluare Euro 4.

Săptămâna aceasta cele 10 autobuze vor fi verificate de Registul Auto Român, iar apoi vor fi dotate cu aparatele pentru sistemul e-ticketing. Abia apoi ele vor intra în circulaţie.

Pop spune că ia în calcul varianta montării unor camere de supraveghere Wi-Fi în cele 10 autobuze, dar nu numai, printr-un viitor parteneriat cu Poliţia Locală.

În parcul auto al OTL sunt acum 89 de autobuze. Ultima oară când societatea a cumpărat autobuze noi a fost în urmă cu trei ani, fiind vorba de 5 autobuze Karsan şi 7 Isuzu.

OTL a depus un proiect RO-HU în colaborare cu parteneri din Ungaria prin care doreşte să modernizeze sistemul de e-ticketing de pe mijloacele de transport din Oradea şi să cumpere 10 autobuze noi Euro 6. Proiectul este în evaluare.

De asemenea, municipalitatea derulează o licitaţie pentru achiziţionarea a 20 de tramvaie noi, singurul ofertant care s-a înscris fiind Astra Arad.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, directorul Viorel Pop a spus că, pe viitor, OTL îşi propune să folosească energia recuperată de la tramvaie la alimentarea unor autobuze electrice.

Doar că acestea sunt costisitoare, între 450.000 şi 600.000 de euro bucata, aşadar autorităţile vor trebui să găsească surse de finanţare externe pentru a le cumpăra.