Principele Radu al României a fost invitat de onoare, joi, la vernisajul expoziţiilor "100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea" şi "Regina Maria, un veac de inspiraţie" la Muzeul oraşului Oradea.

Alteţa Sa a felicitat autorităţile locale pentru felul în care marchează un secol de la vizita Regelui Ferdinand şi Reginei Maria în oraş şi a spus că "niciunul dintre noi nu am fi aici şi nu am vorbi limba noastră dacă ei nu ar fi făcut gesturi atât de vizionare acum 100 de ani".

"Trăiască Regele!"

Vernisajul celor două expoziţii de la Cetate a început la prânz, fiind primul eveniment de pe agenda zilei de 23 mai în Oradea. În această după amiază, în Piaţa Unirii va fi dezvelită oficial şi stinţită statuia Regelui Ferdinand, care a fost amplasată în locul celei a lui Mihai Viteazul.

Evenimentul de la Cetate a debutat cu Imnul Regal interpretat de copii şi adolescenţi din Corul "Gheorghe Lazăr" din Pecica, judeţul Arad, dirijaţi de Alexandru Zaharia. Micuţii au reuşit să emoţioneze audienţa cântând "Trăiască regele în pace şi onor...".

Celor câteva zeci de persoane prezente la vernisaj le-a vorbit apoi Principele Radu al României, spunând că este trimisul Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei.

"Sunt nespus de emoţionat de faptul că Biserica Ortodoxă Română este atât de înalt reprezentată şi, de asemenea, să mulţumesc autorităţilor politice ale municipiului pentru ospitalitatea pe care mi-au arătat-o. Eu nu fac altceva decât să reprezint astăzi pe custodele Coroanei într-o împrejurare care face cinste întregii naţiuni române. Pentru că, e adevărat, Regele Ferdinand şi Regina Maria sunt părinţi ai istoriei noastre moderne şi la propriu şi la figurat", a spus Alteţa Sa.

"Nu am vorbi limba noastră..."

Principele Radu a mai spus că pentru România ultima sută de ani are "un contrast izbitor". "Pe de o parte este cea mai sângeroasă parte din istoria noastră, este suta de ani în care am pierdut cel mai mare număr de oameni, în care mulţi dintre conaţionalii noştri au pierit ucişi în război sau de semeni lor pe motive ideologice (...). Tot această sută de ani este şi cea mai importantă parte din istoria noastră prin progresul nemaipomenit pe care l-am făcut, uneori, cu un preţ mare, de sânge, dar niciodată în istoria noastră bimilenară nu am făcut atât de mulţi paşi cum am făcut între 1918 şi zilele noastre", a spus invitatul de onoare.

Tot el a subliniat că fără Regele Ferdinand şi Regina Maria, România de azi n-ar fi fost posibilă.  "De aceea cred că legământul Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria are atâta importanţă pentru noi astăzi. Niciunul dintre noi nu am fi aici şi nu am vorbi limba noastră dacă ei nu ar fi făcut gesturi atât de vizionare acum 100 de ani. Ei şi predecesorii lor pentru că România modernă se datorează Regelui Carol I", a spus Principele Radu.

P.S. Sofronie: Lipseşte statuia Regelui Mihai

În discursul său, episcopul Sofronie a subliniat că statuia Regelui Ferdinand a fost aşezată în Oradea în locul în care a mai fost o altă statuie ecvestră a monarhului. Astfel, "astăzi se face un gest de reconciliere cu propria noastră istorie".

El a spus că statuia domnitorului Mihai Viteazul nu va fi înlăturată, ci "amplasată cu fast în faţa noii catedrale" din oraş.

Tot PS Sofronie a spus că din Oradea lipseşte o statuie a Regelui Mihai. "Avem o triadă de domnitori eliberatori. Mai lipseşte cineva. Ardealul de Nord a fost eliberat la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial sub domnia Regelui Mihai. Atunci a fost bătută o monedă Ardealul Nostru, unde sunt trei figuri: Mihai Viteazul, Ferdinand şi Mihai I. (...) Oradiei îi lipseşte o piaţă şi o statuie a Regelui Mihai I, care de altfel a vizitat Oradea în perioada interbelică, atunci când era Rege sub regenţă, împreună cu Regina mamă Elena", a adăugat episcopul.

Regina Maria, regina inspiraţiei

După discursuri, Principele Radu, urmat de ceilalţi invitaţi, a vizitat cele două expoziţii "100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea" şi "Regina Maria, un veac de inspiraţie".

Prima dintre ele prezintă imagini de la vizita din 23 mai 1919 a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria în Oradea, însoţite de explicaţii, şi replicile ale îmbrăcămintei purtate de aceştia.

Cea de a doua expoziţie, "Regina Maria, un veac de inspiraţie", a fost realizată cu sprijinul colecţionarei Iulia Gorneanu. Expoziţia integrează cărţi rare (cum ar fi una scrisă de Regina Maria care poartă şi autograful acesteia), reclame celebre, cărţi poştale şi  fotografii cu Regina Maria, vestimentaţie şi accesorii din epocă (ii, marame, fote, vâlnice, salbe, oprege, paftale).

Costumul ţărănesc a fost transformat de reginele României în veşmânt regal, drept urmare expoziţia include piese ţărăneşti de sfârşit de secol XIX şi început de secol XX, în stilul celor purtate de Regina Maria a României.

Începând de vineri, expoziţia din Muzeu, Corp A, Etaj I, sălile 22 şi 23, se va  completat cu coroana de oţel şi sceptrul regal, care vor rămâne expuse până pe 3 iunie.