Primăria Oradea are în derulare proiecte cu finanţare europeană în valoare de 368,1 milioane euro.

De 184 ori bugetul de venituri proprii!

Ca ordin de mărime, suma înseamnă de 184 ori bugetul de venituri proprii ale oraşului, echivalentul a 1.875 euro pe cap de orădean şi a 18,5 milioane euro pentru fiecare dintre cei 20 de angajaţi ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Pentru comparaţie, dacă în precedentul ciclu de finanţare europeană, 2007 – 2013, municipalitatea orădeană a derulat proiecte cu finanţare comunitară în valoare de 250 milioane euro, în perioada 2014 – 2020 intenţionează să deruleze proiecte care valorează cu 118 milioane euro mai mult.

"Nu ştiu cum stăm raportat la alte oraşe, dar este clar că Oradea are un ritm accentuat de atragere a fondurilor europene. Acest ritm l-a susţinut în mod constant de ani buni, chiar dacă unii ne critică că facem prea multe proiecte", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, luni, în cadrul unei conferinţe de presă pe marginea raportului de activitate al DMPFI pe anul 2019.

Greu de socotit

Mircea Mălan a precizat că suma de 368,1 milioane euro reprezintă valoarea totală a proiectelor în diferite faze de implementare şi nu finanţările europene efectiv atrase.

Viceprimarul a arătat că valoarea efectivă a cofinanţării locale variază, în funcţie de proiect, între 2% şi 70%. Proiectele generatoare de profit implică un grad mai mare de cofinanţare din partea municipalităţii. Edilul a arătat că valoarea efectivă a sumelor atrase ar putea fi cunoscute abia anul viitor, spre finalul actualului ciclului european de finanţare.

"Pe proiectul Nufărul I (n.r. privind trecerea cartierului pe încălzire cu un mixt de gaz şi apă geotermală) avem o cofinanţare de 2%, însă există o problemă care este extrinsecă oraşului şi nu ţine de noi. Se discută între minister (n.r. Ministerul Dezvoltării), Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană privind incidenţa ajutorului de stat în acest proiect. Ca să lămurim această situaţie, am dat o declaraţie prin care Oradea îşi asumă un procent de cofinanţare de 30% în situaţia în care discuţiile dintre cele trei entităţi vor duce la ideea că a fost ajutor de stat", a spus viceprimarul.

Banii înapoi!

Mircea Mălan a mai spus că un impact major asupra sumelor atrase efectiv îl au corecţiile financiare aplicate de finanţator pentru nereguli mai mult sau mai puţin reale. Cum municipalitatea contestă în instanţă toate corecţiile financiare, gradul de absorbţie depinde de modul în care se soluţionează aceste procese.

Potrivit edilului, cea mai mare corecţie financiară, de peste două milioane euro, a fost aplicată pe proiectul privind achiziţia unui angiograf (n.r. aparat de imagistică folosit pentru vizualizarea vaselor de sânge cu ajutorul razelor X) pentru Spitalul Municipal.

"Avem o corecţie financiară de 100% pentru angiograful achiziţionat în vechea perioadă de finanţare. Din punctul nostru de vedere corecția este o eroare semnificativă. Cea mai mare parte a banilor i-am restituit entităţilor din Ungaria şi noi ne judecăm în plan intern cu instituţiile din România (n.r. Autoritatea de Management şi Ministerul Dezvoltării) care au gestionat această problemă", a spus Mălan.

Sancţionare "preventivă"

Mai nou, municipalitatea a primit o corecţie financiară tot de 100% pentru proiectul privind amenajarea noii linii de tramvai care va lega zona Calea Aradului de cartierul Nufărul de-a lungul pârâului Peţa în valoare totală de 69,1 milioane lei.

"Avem o corecţie financiară simpatică, deocamdată preventivă, tranzitorie, tot de 100%, pe proiectul privind linia de tramvai pentru un motiv care pentru noi e halucinant: faptul că entitatea privată care a întocmit studiul de fezabilitate a participat la licitaţie pentru proiectare şi execuţie în cadrul acestui proiect. Şi în Oradea şi în ţară s-a mai întâmplat ca firma care a făcut studiul de fezabilitate să participe apoi la licitaţia pentru proiectare ori execuţie în cadrul acelui proiect şi n-a fost până acum nicio problemă", a spus viceprimarul.

Mircea Mălan a încheiat arătând că "nu există text de lege care să interzică participarea firmei la licitaţie".

În ceea ce priveşte lucrările efective care se vor închide anul acesta viceprimarul a enumerat printre altele: reabilitarea casei Darvas la Roche (4,8 milioane lei), amenajarea muzeului francmasoneriei (3,7 milioane lei), reabilitarea Pieţei Ferdinand (19 milioane lei), transformarea străzii Aurel Lazăr în arteră pietonală (1,8 milioane lei) ori reabilitarea bastioanelor Cetăţii (11 milioane lei).