Reprezentanţii municipalităţii orădene au semnat joi contractele de finanţare pentru trei proiecte cu finanţare europeană în valoare totală de aproape 40 milioane euro.

Investiţii în artere pietonele...

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Primăria Oradea, contractul de finanţare a proiectului care vizează transformarea în artere pietonale a pieţei din faţa Teatrului Regina Maria, a Pieţei Aurel Lazăr, a străzii Libertăţii, a malului stâng al Crişului Repede precum şi construirea podului Centenarului a fost semnat. Piaţa Ferdinand va intra în reabilitare la începutul anului viitor.

Valoarea totală a contractului se ridică la 70,4 milioane lei cu TVA inclus, iar durata de realizare este de 27 de luni. Contribuţia bugetului local la acest proiect este de 8,3 milioane lei, din care 6,7 milioane lei sunt cheltuielile neeligibile, iar 1,3 milioane lei aportul propriu, de 2%.

... achiziţia de tramvaie

Cel de-al doilea proiect, în valoare totală de 88,6 milioane lei, vizează achiziţia a zece tramvaie moderne pentru modernizarea garniturilor din parcul OTL, creşterea numărului de călători deserviţi de sistemul de transport în comun precum şi scăderea cantităţii de gazelor cu efect de seră.

Municipalitatea a încheiat deja contractul de achiziţie a tramvaielor cu firma Astra Vagoane Călători SA, singurul ofertant înscris la licitaţie. Primele patru garnituri vor ajunge la Oradea în luna octombrie a anului viitor iar următoarele şase în anul 2020.

Noile tramvaie vor avea 160 de locuri, vor fi dotate cu sistem de recuperare a energiei, aer condiţionat şi loc pentru persoanele cu dizabilităţi.

... şi reabilitarea zidurilor Cetăţii

Un proiect, al cărui contract de finanţare în valoare de 10,9 milioane lei cu TVA inclus a fost semnat tot pe 15 noiembrie, vizează reabilitarea zidurilor Cetăţii şi punerea în valoare a fortificaţiei.

Lucrările vor viza reabilitarea bastioanelor Ciunt şi Bethlen, situate în partea stângă şi cea dreaptă a intrării principale în incinta fortificaţiei, a unei părţi din zidurilor din incintă şi a corpului F de lângă bastionul Bethlen. La parterul corpului F va fi înfiinţată o sală multifuncţională cu garderobă destinată pentru conferinţe şi expoziţii, iar la subsol va fi amenajat un spaţiu expoziţional.

"Contractul de execuţie este semnat, lucrările urmând să înceapă în primvara anului viitor în funcţie de condiţiile meteo", se menţionează în comunicatul Primăriei.