Parcarea din strada Independenţei, care este în şantier din 2015, ar putea fi finalizată în această primăvară. „A treia parcare pe care o facem, cea de pe strada Independenţei, e în lucru. Sper ca în aprilie să o încheiem. Este o lucrare complexă, mult peste aşteptările tuturor, inclusiv ale proiectanţilor”, a declarat Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Începută în urmă cu cinci ani, construcţia parcării din strada Independenţei a fost reluată în septembrie 2018, după o pauză de circa patru luni în care municipalitatea a scos la licitaţie lucrări suplimentare obligatorii pentru finalizarea investiţiei.

Lucrarea a fost câștigată de Construcții Bihor, firmă care şi-a asumat finalizarea parcării în termen de un an, pentru suma de 35,9 milioane lei. Acest termen a expirat la finalul anului trecut. Parcarea va avea trei niveluri subterane şi o capacitate de 450 de locuri.

Întârzierile mari în construcția parcării au fost criticate de opoziție, chiar și de USR Bihor, marți, printr-un comunicat care sublinia că acestea ”depășesc, ca și costuri si întindere în timp, chiar şi eşecul înregistrat cu amenajarea Dealului Ciuperca”, prin aceea că s-au scurs 12 ani de la votarea proiectului, iar costul inițial al investiției, de 4 milioane euro plus TVA, s-a majorat de trei ori, la 13 milioane euro plus TVA.

Simultan, ADP Oradea mai are în lucru două parcări. Una este pe strada Braşovului, lângă complexul Crişul, care ar urma să fie finalizată în noiembrie 2020, iar alta pe strada George Bariţiu, pe amplasamentul fostului stadion Voinţa, unde lucrările au termen vara anului viitor.

Andrica a precizat că, în premieră, la aceste două şantiere constructorii nu primesc banii până la finalizarea lucrărilor. „Nu termină lucrările, nu primesc niciun ban. Un constructor trebuie să-şi asume investiţia”, a declarat Andrica. Aşadar, ambele firme care fac aceste investiţii au motiv să grăbească lucrările, pentru a putea tăia facturi.