Săptămâna alăptării a fost sărbătorită în acest an, în Şanţul Cetăţii din Oradea, de peste 100 de mămici îndrumate de medicul neonatolog Bianca Chirea.

Copiii au fost aşteptaţi de un clovn, a cărui menire a fost să-i ţină cât mai ocupaţi, în timp ce mămicile erau grupate de fotograf şi de medic în funcţie de luna de naştere a micuţilor, pentru a realiza un "calendar virtual al alăptării".

Papa bun

Începând cu ora 18, Şanţul Cetăţii s-a umplut de mame şi cărucioare. Cele mai multe femei au adus cu ele şi baloane cu heliu sau pancarte cu lunile anului, ceea ce a arătat că "mămicile se susţin unele pe celelalte", după cum spunea iniţiatoarea evenimentului, Bianca Chirea.

Primul grup a fost format din şase mămici care au născut în luna ianuarie. Cele mai numeroase grupuri au fost cele cu copii născuţi în lunile martie şi decembrie, acest lucru fiind simţit şi de cei mici, care nu se mai sfiau să vină la "ţiţi".

Finalul şedinţei foto s-a încheiat cu o inimă formată din mamele aşezate pe iarbă, care, spre bucuria micuţilor, le-au oferit din nou o porţie de "cină".

Mămici întârziate

Unele mame au ajuns abia spre finalul şedinţei foto. Problema majoră a reprezentat-o somnul de amiază al copilului.

La eveniment a fost aşteptat inclusiv un copilaş în vârstă de 5 ani, care a participat, alături de mama lui, la ambele ediţii precedente, dar se pare că nu a mai ajuns.

Întrebată de BIHOREANUL despre vârsta maximă la care se poate hrăni un copil la sân, Bianca Chirea a spus: "Conform UNICEF, un copil trebuie hrănit la sân până la vârsta de doi ani sau până la autoînţărcare, adică până la momentul în care copilul nu mai doreşte din propria iniţiativă laptele matern".

Alăptatul, ceva normal

"Consider că alăptarea este necesară pentru un start sănătos în viaţă", a adăugat medicul, în contextul în care multe mămici preferă să renunţe la alăptat. "În primele luni alăptarea poate fi dificilă şi poate genera dureri, dar totul este pentru binele micuţului", susţine Chirea. Doar mamele care nu pot alăpta din motive de sănătate au un motiv întemeiat să nu o facă.

De altfel, pe lângă susţinerea alăptatului, evenimentul de miercuri seară a avut rolul de a încuraja cât mai multe mămici să se obişnuiască să alăpteze în public, "pentru că este ceva normal". Mămicile îşi pot găsi pozele pe pagina evenimentului şi pot să îşi printeze "calendarul alăptării".

Mădălina Sim
Studentă