Municipalitatea supune dezbaterii publice, marţi, de la ora 17, în sala mare a Primăriei, regulamentul privind avizarea lucrărilor care afectează domeniul public de la şosele şi trotuare la poduri, terenuri de sport şi spaţii verzi.

Cu termen limită

Proiectul de regulament, mult mai restrictiv decât vechiul normativ instituit prin Hotărârea de Consiliu Local 62 din 2013, prevede că orădenii şi persoanele juridice care fac intervenţii la reţelele utilitare cu afectarea domeniului public sunt nevoite să obţină în prealabil de la Primărie acordul pentru derularea acestora şi avizul cu condiţiile în care pot fi executate.

Potrivit proiectului, termenele de execuţie a lucrărilor, inclusiv cu aducerea zonei la starea iniţială, este de 14 zile pentru branşamente şi racorduri şi de 5 zile pentru montarea unui stâlp.

Solicitantul avizului este obligat să asigure semnalizarea lucrărilor pe toată durata acestora. "Responsabilitatea pentru orice incident apărut, în timpul şi după terminarea lucrărilor, din cauza neîntreţinerii zonelor pe perioada lucrărilor sau întreţinerea defectuoasă, respectiv refacerea necorespunzătoare a sistemului rutier revine în totalitate titularului avizului", se menţionează în regulament.

Cinci ani de garanţie

În plus, la încheierea lucrărilor, acesta trebuie să aducă amplasamentul la starea iniţială şi să asigure granţie timp de cinci ani în cazul străzilor modernizate, respectiv un an în cazul celor nemodernizate.

În acest interval solicitantul este obligat să intervină pe toată durata garantată în cazul în care apar văluriri sau surpări pe acest amplasament.

Executarea lucrărilor fără acord sau aviz de execuţie sau fără respectarea condiţiilor prevăzute de acestea se sancţionează cu amendă între 800 şi 1.600 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv între 1.500 şi 2.500 lei în cazul persoanelor juridice.

Amenzi similare se aplică şi în cazul nerespectării obligaţiei privind semnalizarea lucrărilor, neaducerea amplasamentului la starea iniţială sau nerespectarea termenului garanţiei.