Anunţat cu puţin timp înainte de izbucnirea crizei coronavirusului, festivalul internaţional de muzică de la Oradea – care ar fi trebuit să aibă prima ediţie la finalul lunii august, la Cetate, şi pentru care organizatorii promiteau invitaţi de renume – a fost anulat, a anunţat, marţi, Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), din subordinea Primăriei.

"Având în vedere contextul pandemiei COVID-19 şi al nevoilor comunităţii în aceste momente, APTOR, alături de Executivul Primăriei, au luat decizia de a anula organizarea Festivalului Internaţional de Muzică programat pentru perioada August-Septembrie 2020. Toate sumele alocate pentru acest eveniment rămân în bugetul oraşului, urmând a fi direcţionate după priorităţile stabilite de executiv", a transmis directorul executiv al APTOR, Mihai Jurca. 

Festivalul ar fi fost dedicat stilurilor indie pop, jazz şi muzicii electronice. Municipalitatea ar fi urmat să investească o sumă mare în acest eveniment, şi anume 435.000 euro. Bugetul total al evenimentului a fost estimat la 1 milion euro, cu tot cu sponsorizări şi încasări.

În comunicatul de marţi, Jurca aminteşte că, la cea mai recentă şedinţă de Consiliu Local, bugetul APTOR a fost rectificat, luându-i-se sumele pentru evenimentele din lunile martie şi aprilie. 

De asemenea, directorul APTOR mai transmite că evenimentele lunii mai se vor anula în parte, respectiv o parte vor fi reprogramate pe lunile iulie şi august. 

"Se vor anula următoarele evenimente: Festivalul Copiilor Oradea, Inaugurarea statuii arhitectului Rimanóczy Kálmán Jr., respectiv se vor amâna: Târgul de Carte Gaudeamus (Radio România nu a comunicat deocamdată o dată posibilă pentru acest eveniment din Oradea), European TramDriver Contest (amânat pe 26-27 septembrie), Street Food Festival Oradea (organizatorul va anunţa perioada în care se va reprograma evenimentul), XMan Romania (amânat pe 1 august)", a transmis directorul APTOR. 

Evenimentele lunii iunie se vor amâna după cum urmează: European Music Open pentru perioada 27 iulie – 2 august, Ziua Mondială Art Nouveau pentru luna septembrie. Situaţia evenimentului Zilele Sfântului Ladislau va fi comunicată de organizatorul principal, adică Asociaţia Sfântul Ladislau.

"În funcţie de evoluţia situaţiei, este posibil să anulăm sau să reprogramăm din nou unele dintre evenimentele amintite mai sus, sau pe cele din lunile iulie şi august. Înţelegem situaţia dificilă prin care trecem cu toţii, astfel că dacă situaţia o va cere, vom face tot ce este necesar pentru a contribui la atenuarea impactului acestei pandemii", a transmis, în încheiere, Mihai Jurca.