Aquapark-ul Nymphea a încheiat anul 2017 cu încasări de circa trei milioane de euro de pe urma celor 300.000 de vizitatori.

"Aquapark-ul a realizat un profit de un milion de euro în primul an de funcţionare", a declarat directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica (foto), vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit directorului, câştigul oraşului de pe urma parcului acvatic este însă mult mai mare. "Ca urmare a existenţei aquapark-ului, am constat o creştere a numărului de vizitatori la Grădina Zoologică cu 24%, vânzătorii de haine şi proprietarii de pizzerii spun că le-au crescut vânzările cu circa 30%, iar din discuţiile cu hotelierii am înţeles că niciodată înainte de ’89 nu au avut aşa aflux de clienţi în sezonul estival", a spus directorul ADP.

O casă "rapidă"

Pentru a reduce cozile de la intrarea în parcul acvatic, începând din luna mai, ADP va înfiinţa încă o casă de bilete. "Ca să scurtăm timpul de aşteptare, am înfiinţat a şaptea casă, cu acces direct din stradă, pentru clienţii care şi-au cumpărat bilete online", a declarat Liviu Andrica.

La fel, conducerea ADP va implementa o măsură menită să majoreze capacitatea complexului, dar fără a afecta calitatea serviciilor.

"Pentru copiii sub 14 ani nu o să mai dăm dulapuri, pentru că oricum vin cu părinţii. Astfel, la un număr de 1.850 de persoane, la cât este limitată capacitatea aquapark-ului prin numărul de dulapuri, ar intra în plus cam 200 – 300 de copii", a spus Andrica.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, conducerea ADP vizează construcţia unui hotel în incinta aquaparkului, pentru a le putea oferi vizitatorilor inclusiv posibilităţi de cazare.

Se mută piaţa

În ceea ce priveşte investiţiile programate pentru anul în curs, ADP va muta piaţa de vechituri de pe actualul amplasament pe un teren situat peste drum de cartierul Europa, dincolo de şoseaua de centură. Pe actual loc va fi construită sala polivalentă cu 5.000 de locuri promisă de guvernarea PSD.

"Dacă este nevoie, eliberăm amplasamentul oricând. Am făcut licitaţie, iar noua piaţă va fi amenajată de Trameco pentru suma de 1,8 milioane euro în termen de patru luni. Nu am dat deocamdată ordinul de execuţie, pentru că aşteptăm să se stabilizeze vremea", a spus Andrica.

Pentru a facilita accesul orădenilor la noua piaţă, până la realizarea celor două pasaje de-a lungul şoselei de centură şi a trecerii de pietoni de dedesubt, ADP va închiria de la OTL autobuze care vor circula gratuit din parcarea Auchan până la piaţă, cu revenire la campusul universitar şi retur.

Animalele şi copiii...

La fel, pentru a creşte atractivitatea Grădinii Zoologice, aici va fi amenajat un spaţiu în care copiii să poată interacţiona cu animalele domestice.

"Ca urmare a sesizării că, la Zoo, condiţiile nu sunt destul de bune, am demarat anul trecut, prin septembrie, o acţiune de remediere, renovare şi dezvoltare. Am făcut vizite în Ungaria, Germania şi alte ţări am constat că grădinile zoologice nu sunt doar nişte expoziţii de animale, ci copiii interacţionează cu cele cu care se poate, merg împreună cu bunicii şi se joacă cu capre, oi, găini, raţe şi altele", a arătat Andrica.

Drept urmare, ADP şi-a procurat şapte capre şi oi cameruneze, purcei pitici de Minnesota, raţe indiene şi alte animale blânde cu care copiii să poată interacţiona.

Columbar pentru incineraţi

În ceea ce priveşte cimitirul municipal, conducerea ADP are în vedere construcţia unui columbar, termen care defineşte o construcţie funerară cu firide în care sunt depuse pentru păstrare urnele cu cenuşa celor care au fost incineraţi. Investiţia va fi făcută ca urmare a cererilor în creştere pentru astfel de amplasamente.

"Până acum, pentru persoanele incinerate săpam o groapă şi urmam toată procedura ca în cazul în cazul înhumării oricărui decedat. Odată cu înfiinţarea columbarului, vom mai salva un loc de înmormântare şi va fi mai ieftin, pentru că nu se mai aplică tariful pentru săpatul gropii", a declarat Liviu Andrica.

Amplasamentul construcţiei funerare va fi stabilit în săptămânile următoare, astfel încât să fie cât mai accesibil, iar capacitatea lui va porni de la un minim de 500 de urne până la circa 1.000 de urne, în funcţie de arhitectura locului.

Pe lista de investiţii a ADP se mai numără construirea unui centru de afaceri pe amplasamentul pieţei Cetate şi continuarea lucrărilor la parcarea subterană din strada Independenţei.