Cea mai profitabilă afacere a municipalităţii orădene este, fără îndoială, Aquapark-ul Nymphaea, care a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri de peste 5 milioane euro şi cu un profit de 2,5 milioane euro, cu 26% mai mare decât în anul precedent.

„Aquapark-ul din Oradea este în cele 6% din Europa care au profit fără să fie subvenţionate din bani publici”, a declarat directorul Administraţiei Domeniului Public (ADP) Oradea, Liviu Andrica (foto), miercuri, într-o conferinţă de presă.

Bişniţă lângă piscină

În 2019, la Aquapark-ul Nymphaea au fost 354.977 de turişti, cei mai mulţi în luna august, 78.159 la număr. Peste jumătate din clienţii complexului sunt din judeţul Cluj, la fel cum mai mult de jumătate din biletele de intrare se vând online. Anul trecut, multe zile complexul acvatic a funcţionat cu casa închisă, iar cererea de bilete e atât de mare încât au ajuns să se vândă la suprapreţ, în parcare!

Liviu Andrica, ADP Oradea„Colegii mei au găsit un bişniţar în parcare, care vindea biletul cu 100 lei (n.r. cu 40 lei mai scump decât preţul unui bilet)”, a spus directorul ADP Oradea. Bişniţarul a fost un clujean care a cumpărat mai multe bilete online, pentru ca apoi să-i abordeze în parcarea complexului pe cei care nu reuşeau să intre, din pricina faptului că biletele erau epuizate.

În opinia lui Andrica, succesul complexului va fi asigurat şi în viitor, chiar dacă un aquapark vor construi şi vecinii din Cluj-Napoca, pentru că Oradea are avantajul apei geotermale. „Fără apă geotermală, nu ştiu dacă am avea această cerere”, a spus şeful ADP. În Nymphaea, sunt două bazine cu apă termală, resursă care se foloseşte şi în baia turcească.

Succesul Aquapark-ului se simte şi în "portofelul" Oradiei. Potrivit lui Andrica, ADP Oradea a înregistrat anul trecut venituri totale de 48,4 milioane lei şi un profit de 15,3 milioane lei, drept urmare a "vărsat" în bugetul oraşului dividende în sumă de 7,5 milioane lei, o redevenţă de 3,6 milioane lei şi taxe locale de 1,5 milioane lei.

Un bazin nou

Chiar dacă toate serviciile din Aquapark-ul Nymphaea sunt acoperite, Andrica recunoaşte că pe timpul verii sunt deficienţe la punctele de alimentaţie publică, unde lipsa de personal determină întârzieri în servirea clienţilor. „Am auzit că vor fi ceva disponibilizări la Valea lui Mihai. Vom face oferte pentru cel puţin 20 de locuri de muncă şi sperăm că vom aduce angajaţi de acolo, aşa cum aducem 18 oameni de la Cheşereu, cu microbuzul în fiecare zi”, a declarat Andrica.

Directorul ADP Oradea a anunţat şi că îşi doreşte să construiască un bazin de înot în interiorul complexului, cu acoperiş retractabil, astfel încât să poată fi folosit în orice anotimp. Detaliile tehnice ale viitorului bazin nu au fost oferite, pentru că proiectul este în stadiu incipient, mai cu seamă că în aquapark se vor putea face construcţii abia după jumătatea anului 2021, când se va încheia perioada în care complexul, construit pe bani europeni, nu poate fi modificat.

Grădina termală

Andrica a vorbit şi despre Ştrandul Ioşia, cel pe care Primăria îl vrea reabilitat printr-un proiect pe fonduri europene, la finalul căruia va fi „rebotezat” în „grădină termală”.

„Va fi un loc de relaxare şi de tratament. Ştiu că sunt oameni din Bistriţa, din Satu Mare, trimişi de doctori la Ioşia, pentru tratamente”, a declarat şeful ADP Oradea.

Deocamdată, însă, proiectul este într-o etapă incipientă. „Dacă reuşim să ajungem anul acesta la proiectare este bine, urmând ca municipalitatea să găsească apoi sursa de finanţare”, a spus Andrica.