Consiliul Judeţean Bihor a scos la licitaţie proiectarea noului sediu al instituţiei, în clădirea fostei Policlinici Mari, de pe strada Republicii nr. 35, valoarea investiţiei fiind estimată la circa 750.000 lei fără TVA. 

În schimb, pentru lucrările propriu zise, CJ Bihor nu are încă finanţare, aşteptând evaluarea unui proiect elaborat în acest sens şi depus la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

După cum se ştie, fosta clădire a Policlinicii Mari se află în stare avansată de degradare de ani de zile. După ce iniţial şefii CJ au spus că vor să vândă clădirea pentru a fi transformată în hotel de lux, ulterior aleşii bihorenilor au votat ca aceasta să devină noul sediu administrativ al judeţului.

Anunţul privind licitarea serviciilor de proiectare a noului sediu al Consiliului Judeţean nu a fost transmis presei, ci publicat pe site-ul aşa numitei agenţii de ştiri a instituţiei, News Bihor. Potrivit acestei surse, până pe 19 iulie ofertanţii pot solicita clarificări, iar apoi pot depune oferte până pe 6 august. 

"Valoarea estimată a achiziţiei fără TVA este 747.220 lei. Clădirea situată pe strada Republicii nr. 35 a fost construită între anii 1899-1900 de arhitectul Rimanóczy Kálmán jr. şi a servit ca sediu al Palatului de Finanţe", se mai arată pe acelaşi site. 

BIHOREANUL a solicitat Consiliului Judeţean Bihor informaţii şi despre reabilitarea propriu zisă a clădirii, dat fiind faptul că nu era lămurit dacă există sau nu finanţare pentru acel proiect. 

Astfel, potrivit unui răspuns scris transmis de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adrian Simon, proiectarea se va face din bugetul propriu al CJ Bihor, "sumele necesare fiind cuprinse în bugetul pe anul 2019", în timp ce finanţarea pentru lucrările de reabilitare încă nu a fost aprobată. 

După cum BIHOREANUL a scris, CJ Bihor a depus în luna noiembrie a anului trecut o cerere de finanţare la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, care derulează un program de investiţii în domeniul culturii, ale cărui fonduri pot fi folosite şi pentru "realizarea de lucrări de intervenţie, reabilitare şi/sau modernizare, consolidare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice". 

"Solicitarea transmisă Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale pentru includerea la finanţare a obiectivului de investiţii precizat mai sus în cadrul Programului de investiţii în domeniul culturii va intra în procedura de evaluare, programul urmând a avea cât de curând unele modificări care sunt în dezbatere publică", a transmis Adrian Simon.

Cu alte cuvinte, proiectul în valoare de 32 de milioane de lei pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari n-a fost încă aprobat nici acum.