Peste 200 de orădeni au fost notificaţi în ultimele două luni de Primărie să îşi plătească restanţele pentru a nu îşi pierde imobilele sechestrate.

"Primărie vând imobil!"

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, în lunile iunie şi iulie Serviciul Executare Silită din cadrul Direcţiei Tehnice a transmis peste 200 de notificări finale de plată către contribuabilii restanţieri.

"Notificările finale de plată reprezintă ultima somaţie înaintea vânzării imobilului sechestrat. Persoanele notificate trebuie să achite debitele restante în termenul menţionat în notificare pentru a evita demararea procedurii legale de evaluare şi valorificare a bunului imobil ipotecat la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară în favoarea Municipiului Oradea", se menţionează în comunicat.

Măsură extremă, valorificarea bunurilor se face atunci când celelalte măsuri de constrângere de la somaţii şi titluri executorii la popriri de conturi sau secrestrarea de bunuri.

Potrivit comunicatului, notificările finale de plată au fost transmise prin corespondenţă şi afişate la adresa bunului sechestrat propus pentru valorificare.

Restanţieri mai puţini, restanţe mai mari

Conform evidenţelor municipalităţii, anul trecut numărul restanţierilor a căzut cu 2,7% faţă de anul precedent în vreme ce suma restantă a crescut, prin cronicizare, de la 37,7 milioane lei la 38,8 milioane lei.

Din această sumă 69% o reprezintă amenzile, în general de circulaţie, precum şi penalităţile aferente acestora care sunt dificil de încasat.

Cum legea interzice executarea silită a locuinţei de domiciliu municipalitatea poate pune sechestru doar pe alte bunuri imobile ale proprietarului, precum terenuri sau case, ori pe autovehicule. "Instituirea sechestrului nu înseamnă neapărat indisponibilizarea maşinii, de aceea mulţi proprietari nu îşi pun problema stingerii debitelor", a declarat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Potrivit directorului, municipalitatea a ajuns la soluţia vânzării imobilelor aflate în proprietatea restanţierilor după ce toate celelalte mijloace de constrângere au fost sortite eşecului.