Tot mai mulţi părinţi din Oradea îşi înscriu copiii la creşele publice din oraş, mulţumiţi de calitatea serviciilor.

Potrivit directoarei DASO, Arina Moş, 2018 a fost primul an în care n-au putut fi acceptate toate cererile, 90 de copii rămânând pe lista de aşteptare. În această primăvară, se va deschide o nouă creşă în oraş, creşa "Micul Prinţ" de pe strada Iuliu Maniu, iar municipalitatea a obţinut fonduri europene pentru construcţia şi extinderea altora noi.

750 de copii în creşele publice

Informaţiile au fost prezentate, miercuri, într-o conferinţă de presă de bilanţ al Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea pentru anul 2018, la care a participat şi viceprimarul Florin Birta.

La ora actuală, DASO are 13 creşe cu o capacitate de 519 locuri. La finalul anului trecut, în creşe erau înscrişi aproximativ 750 de copii cu vârste între 10 luni şi 4 ani.

Au fost admişi, ca în fiecare an, mai mulţi copii decât locurile disponibile întrucât de regulă copiii de vârste fragede nu sunt aduşi în fiecare zi la creşă sau se îmbolnăvesc des. În 2018, prezenţa medie lunară a copiilor în creşă a fost de 77%, cu cea mai ridicată medie/lună în luna mai (90%) şi cea mai scăzută în luna februarie (66%).

Pentru a onora toate solicitările pentru creşă, cu sprijinul Primăriei Oradea, în luna martie se va deschide cea de-a 14-a creşă din oraş, "Micul Prinţ", din strada Iuliu Maniu nr. 46 care va avea cel puţin două grupe.

Investiţii din fonduri europene

De asemenea, în conferinţă, viceprimarul Florin Birta a amintit că Primăria a câştigat trei proiecte cu finanţare europeană pentru construcţia sau extinderea altor creşe în oraş. Este vorba concret de extinderea creşei şi grădiniţei nr. 53, cu 1,6 milioane lei, extinderea creşei şi grădiniţei nr. 28, cu 3,3 milioane lei, respectiv construcţia unei grădiniţe cu creşă în Parcul Industrial cu 5 milioane lei. "După finalizarea proiectării în cel mai scurt timp vom începe construcţia lor. Sper ca cel târziu la finalul anului viitor să avem şi aceste construcţii finalizate", a precizat viceprimarul.

Totodată, Birta a spus că a fost semnat un contract de finanţare pentru amenajarea unui centru de zi pentru copii în zona Gutenberg, valoarea investiţiei fiind de 1,2 milioane euro.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă, Arina Moş a vorbit despre "Şcoala Părinţilor", program în cadrul căruia 400 de părinţi ai copiilor de vârstă antepreşcolară şi nu numai au beneficiat, în cadrul unor întâlniri lunare, de consiliere şi sprijin din partea specialiştilor, pe diverse teme: neascultarea, anxietatea de separare, accesele de plâns, adaptarea copiilor la creşă şi trecerea de la creşă la grădiniţă, alimentaţia sănătoasă. 

Ajutor la Gutenberg

În aceeaşi conferinţă, Arina Moş a mai trecut în revistă faptul că Centrul de Îngrijire de Zi a acordat servicii unui număr de 50 de copii din familii aflate în situaţie de risc social, iar de serviciile Adăpostului de noapte 196 de persoane.

Din 2018, adăpostul are o capacitate de 71 de locuri, faţă de 47 în anul precedent, şi a fost reabilitat în totalitate, fiind dotat cu dulapuri metalice şi obiecte de mobilier antivandalism.

În noiembrie 2018 a fost înfiinţat şi Centrul Comunitar Gutenberg, un serviciu social înfiinţat cu scopul sprijinirii persoanelor fără adăpost şi a adulţilor aflaţi în situaţii de risc social, în vederea reintegrării sociale. Potrivit Arinei Moş, şi prin acest program, cu ajutorul angajaţilor DASO, 11 persoane fără adăpost şi-au găsit joburi.