Municipalitatea orădeană a lansat vineri după-amiază, în dezbatere publică, proiectul privind taxele şi impozitele pentru anul 2020. Toate, mai mari!

Se indexează toate taxele...

Primăria vrea să indexeze anul viitor, cu 4,6%, toate obligaţiile fiscale ale orădenilor, de la impozite pe clădiri şi terenuri la cele pe mijloace de transport. Astfel, cei care şi-au închiriat parcări de domiciliu ar putea datora din 2020 o taxă majorată de la 120 lei la 125 lei pe an.

În plus, municipalitatea ia în calcul majorarea cu 50% a impozitelor pentru imobilele care nu sunt racordate la reţelele de termoficare şi gaz, deşi operatorii de utilităţi le-au adus reţelele la limita proprietăţii.

Concret, vor fi suprataxaţi orădenii care se încălzesc cu combustibil solid sau lichid ori cu ajutorul unor instalaţii pe lemne şi derivate, dar vor fi scutiţi de supraimpozitare proprietarii imobilelor încălzite cu instalaţii pe bază de energie electrică, gaz lichefiat şi alte soluţii cu grad redus de poluare.

... şi se majorează cele de urgenţă

Potrivit documentului supus dezbaterii publice, Primăria mai ia în calcul majorarea taxelor pentru eliberarea diferitelor documente în regim de urgenţă.

Astfel, taxa de urgenţă pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală se va majora de la 25 lei la 30 lei şi vor fi introduse două taxe noi, de câte 10 lei, pentru completarea pe loc de către funcţionarii municipalităţii a declaraţiei de atestare fiscală, respectiv pentru cheltuielile provocate de operaţiunile de executare silită.

La fel, vor creşte şi sumele datorate pentru serviciile prestate "de urgenţă" de Instituţia Arhitectului Şef. Taxa pentru eliberarea de urgenţă a Certificatului de Urbanism (în 2 zile), a Autorizaţiei de Construire (în 5 zile) ori a Autorizaţiei de Luare în Folosinţă (în 5 zile) va creşte de la 150 lei 200 lei şi vor fi introduse taxe noi, de câte 100 lei, pentru eliberarea de urgenţă a Certificatului de Atestare şi a diverselor adeverinţe produse în IAS.

În plus, municipalitatea cere majorarea de la 120 lei la 500 lei a taxei pentru analiza în CMUAT a construcţiilor ilegale şi supraimpozitarea cu 50% a clădirilor fără acte, până la intrarea în legalitate.

Maxim, am spus!

Ca un element de noutate, pentru a face linişte în oraş pe timpul nopţii, municipalitatea a eliminat pragul minim al amenzii aplicate celor care organizează jocurilor de artificii neautorizate la nunţi sau diferite evenimente şi a păstrat doar pragul maxim de 2.500 lei.

Primăria vrea să oblige patronii sălilor de evenimente să le ceară clienţilor chitanţa din care să rezulte că şi-au achitat taxa, iar dacă aceasta nu există să anunţe Poliţia Locală, sub ameninţarea retragerii autorizaţiei de funcţionare.

O altă noutate este că începând de anul viitor municipalitatea vrea facă curat cu chitanţierul. Astfel, orădenii care nu deţin contract de salubritate ar putea datora o taxă specială majorată de la 14 lei la 20 lei pe persoană pe lună, iar proprietarii care nu îşi curăţă spaţiul verde dintre casă şi drum se vor trezi că acesta este salubrizat de o firmă de profil, după care vor fi taxaţi cu 0,7 lei pe metru pătrat.

Muzeul Cetăţii scumpeşte tarifele

Începând de anul viitor, turiştii ar putea plăti mai mult pentru a vizita diferite obiective din oraş. Taxa pentru vizitarea unor expoziţii se va majora de la 5 lei la 10 lei pentru un adult şi de la 3 lei la 5 lei pentru un copil.

Conducerea Muzeului Oraşului vrea să îşi dezvolte noi surse de venituri, fapt pentru care ar putea fi instituită o taxă de 2.500 lei plus TVA pentru organizarea de evenimente private în spaţiile muzeale din Cetate cu supraveghere din partea angajaţilor instituţiei şi o taxă de 1.000 lei plus TVA pentru cele organizate fără concursul acestora.

La fel, taxa pentru închirierea sălii pentru repetiţii se va dubla de la 25 lei pe oră la 50 lei pe oră, iar cea pentru închirierea sălii multifuncţionale, cu video-proiector şi toate dotările necesare, va creşte de la 50 lei pe oră la 100 lei pe oră şi de la 300 lei pe zi la 500 lei pe zi.

Orădeni, spuneţi-vă părerea!

Potrivit unui comunicat al Primăriei, proiectul de taxe şi impozite pentru anul 2020 poate fi consultat pe portalul municipalităţii www.oradea.ro.

"Procedura de dezbatere publică este de 30 zile lucrătoare, de azi şi până la data de  22 noiembrie 2019. În cadrul acestor 30 de zile, termenul pentru transmiterea de propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectele supuse dezbaterii publice este 31 octombrie 2019", se menţionează în comunicat.

Orădenii pot face propuneri prin email la adresa primarie@oradea.ro, prin fax la numărul 0259.437.544, prin poştă pe adresa Primăriei Municipiului Oradea, Piaţa Unirii nr. 1, sau direct la Centrul de informaţii cu publicul de la parterul palatului administrativ al oraşului.