România pierde pe mâna politicienilor săi. Prim-vicepreşedintele PNL, Ilie Bolojan a criticat vineri guvernările PSD din ultimii doi ani pentru proasta administrare a statului, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul PNL Bihor.

Bolojan a arătat că principala preocupare a social-democraţilor în cei doi ani de guvernare a constat în modificarea legilor justiţiei, fără ca acestea să devină însă mai clare. "Toate aceste modificări sunt în favoarea prezumtivilor infractori", a acuzat Bolojan.

Liberalul a mai criticat preocuparea guvernărilor PSD pentru majorarea constantă a salariilor angajaţilor din sectorul bugetar. "Lună de lună, doamna Olguţa Vasilescu anunţă creşteri de salarii. Dar cum este judecat un stat de cetăţenii lui? Prin cât de mari sunt salariile în sistemul public, sau prin calitatea serviciilor?", a întrebat Bolojan.

Salarii în loc de investiţii

Prim-vicepreşedintele PNL a spus că un stat care îşi consumă toate veniturile pe salarii îşi iroseşte resursele şi crează clivaje între sectorul de bugetar, unde salariile sunt majorate artificial, şi cel privat, unde acestea sunt corelate cu economia reală. "În fiecare zi instituţiile sunt asaltate de oameni care vor să plece de la sistemul privat la cel public", a spus Bolojan, condamnând PSD pentru încurajarea crizei de pe piaţa muncii din România.

Liberalul a arătat că un oraş din sudul ţării, de aceleaşi dimensiuni ca Oradea, are un buget de salarii cu 10 milioane de euro mai mare. "Cei 10 milioane de euro sunt tocaţi şi nu se văd nicăieri de către cetăţean", a spus Bolojan.

Primarul a condamnat guvernarea PSD pentru că, inclusiv atunci când alocă bani investiţiilor prin PNDL, o face clientelar şi fără finalitate. "Au dus banii către investiţii care nu vor genera niciun fel de multiplicare economică. Degeaba realizăm reţele de canalizare la sate, dacă nu are cine să se lege la ele, şi degeaba facem staţii de epurare, dacă acestea deservesc doar 100-200 de case".

Vremea mediocrilor

Prim-vicepreşedintele PNL a mai condamnat calitatea angajaţilor din sectorul public. "O altă caracteristică a guvernărilor PSD este mediocritatea. Există o involuţie generală în viaţa politică, dar parcă e mai mare este în plan guvernamental", a spus Bolojan.

Liberalul a arătat că lipsa de competenţă generează fugă de răspundere în aparatul administrativ central, lucru care afectează direct administraţiile locale. "Sau nu se iau decizii, aşa cum se întâmplă astăzi, sau te întorc de nenumărate ori, sub diverse pretexte. Pentru tot ce făceam anii trecuţi într-o lună acum ne trebuie trei sau patru luni", a spus edilul.

Ilie Bolojan a mai criticat guvernările PSD pentru faptul că au redus la minim investiţiile publice, lăsând o bună parte din economie fără comenzi, lucru care a avut ca efect emigrarea forţei de muncă şi deprofesionalizarea companiilor.

Edilul a arătat că dezinteresul social-democraţilor faţă de încurajarea economiei a adus administraţiile locale din ţară în situaţia de a pierde investiţii în favoarea unor ţări precum Ungaria şi Polonia. "Oradea a pierdut două investiii mari pentru că România nu a găsit o formulă de a acorda ajutoare de stat. Degeaba le-am oferit firmelor condiţii bune dacă, global, socotelile lor au ieşit mult mai bine în alte ţări", a arătat liberalul.

Nutripork s-ar putea muta?

În altă ordine de idei, la întrebările jurnaliştilor, Bolojan a declarat că preşedintele PNL, Ludovic Orban, a acţionat de unul singur când a depus o plângere penală pentru înaltă trădare pe numele premierului Viorica Dăncilă. "Domnul Orban nu s-a consultat în interiorul partidului când a luat această decizie. Eu personal nu sunt adeptul unor astfel de plângeri", a spus prim-vicepreşedintele PNL. Bolojan a mai adăugat că "sper că avea elemente clare când a făcut acest lucru".

Pe de altă parte, primarul de Oradea a refuzat să se pronunţe pe marginea autorizării fermei Nutripork din Palota de către APM Bihor. "Noi, în calitate de autoritate locală, am făcut ce a ţinut de noi pentru a impune nişte condiţii de autorizare severe sau a o bloca. Nu am datele condiţiilor de autorizare. Sper că sunt de natură să elimine poluarea olfactivă", a spus edilul.

Bolojan a lăsat să se înţeleagă că problema mirosurilor de la Nutripork Palota ar putea fi rezolvată. "Sper să vă pot da nişte veşti bune în viitorul apropiat", a spus Bolojan.