Municipalitatea orădeană vizează în actualul ciclu bugetar european investiţii de 300 milioane euro.

Atragerea fondurilor europene va rămâne şi în anul 2019 principala ţintă a administraţiei locale orădene. "Priorităţile Primăriei în anul 2019 vor fi: accesarea fondurilor europene, susţinerea proiectelor strategice ale oraşului, achiziţia de aparatură performantă şi condiţii mai bune în spitale, revigorarea zonei centrale şi creşterea economică a oraşului", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Am depus proiecte pe aproape toate axele pe care le-am avut la dispoziţie", a arătat primarul.

Prezent la conferinţa de presă, viceprimarul Mircea Mălan, coordonatorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană, a spus că principala sursă de finanţare a lucrărilor de investiţii din oraş o reprezintă şi în acest ciclu bugetar fondurile europene.

"În acest exerciţiu financiar, Primăria derulează proiecte europene în valoare de 300 milioane euro. Peste 174 milioane euro reprezintă valoarea totală a proiectelor depuse şi care au contract de finanţare semnat, restul de peste 126 milioane euro rămânând acele proiecte depuse spre finanţare", a spus Mălan.

De altfel, potrivit viceprimarului, în anul 2018 municipalitatea a reuşit să atragă deja peste 39 milioane euro.

Pe bani europeni...

Potrivit lui Mălan, lista proiectelor vizate de municipalitate este deschisă de cea de-a treia etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare în cadrul căreia se vor înlocui 25 kilometri de conducte şi mai multe puncte termice, şi se va face trecerea cartierului Nufărul I pe încălzire cu apă geotermală.

Printre proiectele deja câştigate de municipalitate se mai numără prelungirea liniei de tramvai din Calea Aradului, achiziţia a 20 de tramvaie noi, a 10 autobuze hibrid şi 7 autobuze Euro 6.

În paralel, municipalitatea va investi în reabilitarea termică şi dotarea spitalelor Municipal şi Judeţean, precum şi în reamenajarea şi extinderea Unităţii de Primire Urgenţe de la cel din urmă.

"Se vor face investiţii importante în reabilitarea zonei centrale a oraşului. Fiind finalizat Podul Centenarului, în primăvară vor intra în execuţie lucrările de reabilitare a Pieţei Ferdinand, a malului stâng al Crişului Repede în zona Podului Sfântul Ladislau şi a străzii Aurel Lazăr. În vară vor intra în lucru şi străzile Libertăţii, Nicolae Grigorescu şi Iosif Vulcan", a spus Mălan.

Printre lucrările amintite de viceprimar se numără reabilitarea clădirilor liceelor Onisifor Ghibu şi Roman Ciorogariu, a şcolii Dacia şi a Grădiniţei 20, pentru care contractele de finanţare au fost deja semnate, dar şi construcţia creşei şi a grădiniţei din Parcul industrial I sau modernizarea şi reabilitarea colegiilor tehnice Traian Vuia şi Mihai Viteazul.

După regulile dezvoltării...

Investiţiile punctuale ale oraşului vor fi dublate de proiectele strategice promovate de acesta. "Există reguli ale dezvoltării pe care, dacă le respectă, oraşul se va dezvolta, iar dacă nu, va rămâne în urmă faţă de alte localităţi", a spus primarul Ilie Bolojan.

Cum prima condiţie ca o comunitate să se dezvolte este ca aceasta să fie conectată la rândul său la centrele de dezvoltare, municipalitatea va insista pentru amenajarea drumului de legătură dintre Oradea şi Autostrada Transilvania şi conectarea la aceasta prin viitorul nod rutier din Biharia.

În ceea ce priveşte conectarea aeriană la polii de dezvoltare, primarul Ilie Bolojan nu a renunţat să se implice în gestionarea aeroportului orădean. "Gestionarea unor zboruri externe de pe Aeroportul Oradea rămâne o prioritate pentru noi, chiar dacă aeroportul nu este în administrarea oraşului Oradea. Ne arătăm disponibilitatea de a intra în acţionariatul Aeroportului, pentru a asigura subvenţii şi acoperirea unor costuri de operare pentru aeroport, în aşa fel încât să se poată dezvolta curse externe către Oradea", a spus edilul.

Învăţământ şi alianţe

La fel, municipalitatea va pune accent pe dezvoltarea învăţământului orădean. "Nu există oraşe dezvoltate fără oameni pregătiţi şi fără tineri. Cluj Napoca este, în acest sens, un model de bună practică", a spus Bolojan. În acest sens, municipalitatea va continua proiectul privind construirea de cămine şi clădiri de laboratoare pentru Universitatea din Oradea, în ciuda scepticismului exprimat de unii reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Bihor.

Printre proiectele strategice ale oraşului se mai numără întărirea alianţelor Oradiei cu marile oraşe din vestul ţării în cadrul Alianţei Vestului şi nu numai. "Ne gândim la axa de circulaţie rutieră Polonia - Grecia, care ar urma să treacă şi prin Oradea, pe relaţia Oradea - Arad - Timişoara, şi care, dacă ar fi realizată în anii următori, ar genera o legătură rutieră foarte bună", a spus primarul. Legătura rutieră ar putea fi dublată de electrificarea liniei ferate Oradea - Arad, fapt ce ar asigura o conectare mult mai bună între Timişoara şi Cluj Napoca.

Bani pentru spitale

În ceea ce priveşte îmbunătăţirea condiţiilor din spitalele orădene, municipalitatea vizează reabilitarea clădirilor Spitalului Municipal şi ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, pentru îmbunătăţirea condiţiilor hoteliere, modernizarea şi extinderea corpului Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul Judeţean, dar şi achiziţia de aparatură pentru creşterea calităţii actului medical.

Pe lista investiţiilor din fonduri europene se va număra modernizarea şi relocarea blocului operator al Maternităţii orădene, achiziţia unui aparat RMN, a unui computer tomograf, a unui laborator complet automatizat şi multe altele.

Un centru pentru pietoni

Revigorarea zonei centrale, o altă prioritate a municipalităţii orădene, se va realiza prin continuarea programului de reabilitare a faţadelor. "Anul acesta vor fi zeci de clădiri cu schelele montate pe ele", a anunţat edilul.

Pentru a încuraja turismul în această zonă, Primăria Oradea vizează extinderea spaţiilor pietonale prin desfiinţarea parcărilor de pe carosabil şi amenajarea de parcări supraetajate unde şoferii să îşi poată lăsa maşinile. Astfel, municipalitatea va finaliza anul acesta parcarea din strada Independenţei şi va începe construcţia a încă două parcări la fosta bază sportivă Voinţa şi în strada Braşovului.

Pe lista lucrărilor care vor schimba faţa oraşului se va mai număra reabilitarea Palatului Episcopal Greco - Catolic, a clădirii Primăriei, a casei Darvas Laroche, amenajarea Muzeului Masoneriei şi altele.

Învăţământ profesional, IT, locuinţe...

În ceea ce priveşte creşterea economică a oraşului, Bolojan nu îşi face iluzii. "Există o încetinire a creşterii economice la nivel de ţară şi la nivel european. Oradea, fiind în acest trend, nu are cum face excepţie".

Totuşi, municipalitatea va încerca să menţină creşterea din ultimii ani prin măsuri de încurajare a învăţământului profesional, a domeniului IT şi a construcţiei de locuinţe.

"În vară se va finaliza internatul liceului Traian Vuia şi din toamnă vom pune în practică programul privind acordarea de cazare gratuită şi burse pentru elevi care vin să urmeze cursurile învăţământului profesional în Oradea", a spus Bolojan.

"Învăţaţi limba germană!"

Ca un element de noutate, printr-un proiect derulat cu Forumul Democrat German, municipalitatea va finanţa cursurile de limbă germană ale tuturor profesorilor de la Liceul Teoretic German "Friedrich Schiller", astfel încât în următorii trei ani toate cursurile de aici să se deruleze în limba germană, iar elevii să deprindă mai ușor această limbă.

"Companiile germane sunt principalii investitori, iar cunoaşterea limbii ar putea fi un factor suplimentar de atragere a acestora în Oradea", a spus edilul.

În paralel, municipalitatea va stimula în continuare domeniul IT, prin programul "Realizează-te în Oradea", destinat tinerilor întreprinzători, prin scutiri acordate la impozitul pe clădiri şi diferite facilităţi, dar şi prin construcţia de locuinţe pentru lărgirea bazinului de forţă de muncă a oraşului.