Consiliul Local a aprobat marţi, cu unanimitate de voturi, participarea municipiului ca membru fondator al asociaţiei "ClusTherm Transilvania", care urmează să fie formată din administraţii locale, firme şi organizaţii neguvernamentale din vestul ţării.

La concurenţă cu Clujul

Municipalitatea concurează cu cea din Cluj pentru atragerea sediului viitoarei asociaţii la Oradea. "Suntem pentru acest proiect, dar cerem ca sediul asociaţiei să fie la Oradea. Ţinând cont că în material apare sediul la Cluj, venim şi noi cu această propunere", a declarat liderul grupului UDMR, din Consiliul Local, Kirei Melinda.

Viceprimarul Mircea Mălan explicat că administraţia locală a făcut deja demersuri în acest sens. "Se vorbeşte despre ideea constituirii acestui cluster de câteva luni. Lucrurile păreau să meargă într-o direcţie, iar Clujul urma să atragă sediul şi să gestioneze lucrurile de acolo. Am pus atunci întrebarea firească: unde sunt zăcămintele de geotermalism ale Clujului şi care sunt raţionamentele ca acest cluster, pe lângă cel de IT şi altele, să fie tot la Cluj?", a spus viceprimarul.

Oradea are experienţă!

Mălan a afirmat că în momentul de faţă majoritatea membrilor fondatori sunt de acord ca sediul asociaţiei să fie la Oradea, având în vedere experienţa oraşului în domeniul valorificării resursei geotermale.

"Avem câteva proiecte cu succes în valorificarea apei geotermale: sonda realizată pe fonduri norvegiene în zona Ceyrat pentru reinjectarea apei geotermale, acum este în licitaţie proiectul în valoare de 20 milioane euro privind încălzirea cu apă geotermală a cartierului Nufărul I. Avem alt proiect de 2,7 milioane euro în parteneriat cu Universitatea Oradea pentru a mări capacitatea de extracţie a sondei de acolo, astfel încât toate corpurile universităţii şi cele care se vor construi să beneficieze de apă geotermală, iar cartierul Ceyrat şi viitoarea sală polivalentă să se poată încălzi cu energie din apa geotermală", a enumerat Mălan.

Proiect de 2 milioane euro

Potrivit viceprimarului, primul proiect al asociaţiei ClusTherm Transilvania ar urma să fie dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Oradea şi ar viza înfiinţarea unui centru de cercetare a proprietăţilor apei geotermale.

"Proiectul vizează amenajarea de laboratoare de cercetare şi analiză a calităţilor apei geotermale. Acestea ar urma să se instaleze în fostul Hotel al Tineretului din zona Cazaban. O suprafaţă de 200 metri pătraţi, din cea de 1.600 metri pătraţi cât are hotelul, va fi reabilitată cu bani europeni. Proiectul, în valoare de 2 milioane euro, ar urma să fie finanţat din fonduri nerambursabile", a spus viceprimarul.

Mircea Mălan a spus că amplasamentul a fost ales pentru a fi cât mai aproape de sonda de extracţie a apei geotermale din ştrandul Ioşia. Rezultatele cercetărilor ar putea argumenta investiţia într-un nou aquapark sau a unei baze de tratament în această zonă.

Proiectele viitoarei asociaţii vor fi dezbătute pe 29 ianuarie, la Oradea în cadrul şedinţei de constituire a clusterului.

Firme, administraţii, ONG-uri...

Asociaţia "ClusTherm Transilvania" va fi înfiinţată pentru a încuraja cercetarea, dezvoltarea şi inovarea în domeniului valorificării resursei geotermale.

În prezent, printre membrii fondatori ai asociaţiei se numără agenţi economici precum Turism Felix, Aqua President, Farmec Cluj, Salina Turda, Puturoasa SPA Center, unităţi de învăţământ precum universităţile Oradea şi Babeş Bolyai, instituţii publice precum primăriile din Oradea, Carei, Turda, Salonta sau Sânmartin şi asocieri precum Grupul de Acţiune Locală Ţinutul Haiducilor respectiv Zona Metropolitană Oradea.

Asociaţia ar mai putea primi membri până la şedinţa de constituire stabilită pentru sfârşitul acestei luni.