Vechiul cazan pe gaz, pentru care societatea Termoficare a fost amendată de două ori de Garda de Mediu, va fi închis definitiv la sfârşitul actualului sezon de termoficare.

Se închide!

Directorul demisionar al societăţii orădene de termoficare, Stănel Necula, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că instalaţia de ardere, veche din 1966, moştenită din fostul CET va fi închisă cel târziu în aprilie.

"Din punct de vedere al infrastructurii, am montat deja instalaţia de degazare a apei de adaos aşa că vom putea opri cazanul I, vechi din 1966, care producea şi apă degazată. Degazorul a fost realizat în proporţie de 70% şi va fi pornit în primăvară, la finalul sezonului de termoficare, când oprim cazanul I", a spus Necula.

Investiţia de 6 milioane lei în noul degazor, finanţată printr-un împrumut al Băncii Europene de Investiţii, este cu atât mai necesară cu cât Termoficare era obligată să închidă vechea instalaţie de ardere pentru că nu mai corespunde standardelor de mediu.

De altfel, Garda de Mediu a amendat deja societatea de două ori, în ultimii doi ani, pentru ţinerea cazanului în funcţiune. Termoficare a plătit amenzile pentru a beneficia de reducerea la jumătate din minim, dar le-a contestat în instanţă. Societatea a invocat o derogare până în 2020, acordată de Comisia Europeană prin Planul Naţional de Tranziţie asumat de România, şi a câştigat ambele procese.

"Cu siguranţă dacă vor veni anul acesta în control, situaţia va fi diferită. Singura problemă pentru obţinerea autorizaţiei de mediu este închiderea depozitului de zgură de la Santăul Mic", a spus Necula.

Motoare termice şi ecologizare

Vechiul cazan pe gaz va fi înlocuit cu echipamente moderne printr-o investiţie de 6,3 milioane euro din fonduri guvernamentale. Termoficare îşi doreşte achiziţionarea unei surse formate din turbine sau motoare termice cu cogenerare de înaltă eficienţă care să producă în paralel atât energie electrică, cât şi energie termică.

"Vrem să cerem oferte pentru cea mai bună schemă de echipament, cu un motor termic ori trei sau patru motoare termice mai mici, astfel încât să obţinem cea mai mică investiţie pe megawatt instalat", a afirmat directorul.

În ceea ce priveşte dezafectarea depozitului de zgură de la Santăul Mic, Termoficare intenţionează să deruleze aici un proiect de ecologizare. "Ne-am asumat obligaţiile Electrocentrale aferente pentru Santău şi vrem să derulăm acolo un proiect de redare naturii a acelui teren, care ar putea deveni chiar o destinaţie turistică", a spus Necula.

Se dărâmă vechiul CET!

Tot un proiect de ecologizare intenţionează să deruleze Termoficare şi în cazul clădirilor abandonate ale fostului CET, preluate de la Primărie sau cumpărate de la defuncta Electrocentrale. "Lucrăm la un caiet de sarcini pentru un studiu privind dezafectarea vechilor instalaţii şi turbine şi schimbarea destinaţiei clădirilor sau a terenurilor pe care le ocupă. Avem spaţiu, poziţie bună, energie electrică la prima mână. Eu cred că acolo s-ar putea dezvolta o afacere de tip parc industrial", a spus Necula.

Potrivit directorului, suprafaţa care va fi pusă la dispoziţia investitorilor din cele 14 hectare deţinute de Termoficare va fi stabilită în urma studiului. "Vom demola tot ceea ce nu poate fi reintegrat în noul proiect. Termoficare va valorifica tot ce înseamnă metal, agregate şi material concasat astfel încât vom încasa încă de la început ceva bănuţi pentru societate", a spus Necula.

Practic, odată cu dezafectarea vechiului cazan pe gaz şi demolarea clădirilor industriale, vechiul CET orădean ar deveni o amintire.