Primarul Ilie Bolojan a anunţat marţi că municipalitatea orădeană intenţionează să modifice Regulamentul privind supraimpozitarea clădirilor şi spaţiilor neîngrijite, aşa încât acesta să fie mai precis şi să nu mai permită „evaziunea” proprietarilor de clădiri industriale sau rezidenţiale care fie nu fac nimic pentru reabilitarea clădirilor, fie se limitează la mici reparaţii, profitând se scăpările prevederilor actuale.

Concret, edilul a spus că în proiectul de modificare a Regulamentului vor fi introduse „criterii pentru clădirile industriale abandonate”, analizele făcute până acum indicând că în contextul celui aflat în vigoare există situri industriale precum fostele fabrici de conserve Avântul (din zona Cantemir), de ulei (de pe Clujului) şi altele de pe Şoseaua Borşului ai căror proprietari nu au luat nicio măsură pentru reabilitare şi nici nu au fost supraimpozitaţi. Concret, a admis Bolojan, scopul este „de a pune presiune pe proprietarii care de 15-20 de ani lasă zeci de hectare abandonate”, astfel că acum „am decis să propunem clarificări” pentru ca acest lucru să nu mai fie posibil.

Pe de altă parte, prevederile Regulamentului vor fi simplificate aşa încât să oblige la reabilitare proprietarii de clădiri rezidenţiale deteriorate grav, dar care nu au plătit impozite mai mari deoarece acestea impuneau condiţii cumulative privind degradarea mai multor elemente, precum acoperişul, faţada, jgheaburile de scrugere a apei pluviale etc. Dacă în prezent degradările grave trebuie constatate la toate elementele imobilelor, modificările vor conţine precizări privind stadiul de degradare a fiecărui element în parte.

Scopul modificărilor, a precizat primarul, nu este ca bugetul local să încaseze neapărat mai mulţi bani de la proprietari, ci să-i oblige să-şi reabiliteze clădirile apelând la schema de sprijin oferită de Primărie (credite fără dobândă plus scutiri de impozite pe 5 ani, plus realizarea gratuită a proiectelor tehnice), doar în caz contrar aceştia urmând să fie supraimpozitaţi cu până la 500%, conform legii.

Bolojan a prezentat, ca argument pentru justeţea acestei combinaţii de măsuri de sprijin cu măsuri de coerciţie, faptul că de la adoptarea regulilor în acest domeniu tot mai mulţi orădeni au înţeles să-şi reabiliteze proprietăţile. Dacă în 2012 aceştia au solicitat doar 42 de autorizaţii pentru reabilitări, iar în 2015 (anul în care supraimpozitarea a fost legiferată a nivel local) doar 55, în anul 2016 numărul a crescut la 74 autorizaţii şi anul trecut a urcat la 142.

În prezent supraimpozitarea se aplică doar pentru 270 de proprietari de clădiri din întregul oraş, iar după aplicarea noilot prevederi ar urma să vizeze, potrivit edilului, alte „câteva zeci sau o sută” de proprietari.

„După aprobarea Hotărârii de Consiliu Local 840/2015 privind supraimpozitarea clădirilor neîntreţinute se vede clar un impact al creşterii numărului de clădiri reabilitate. Această HCL are un impact continuu şi asupra mentalităţii proprietarilor de clădiri”, arată şi un document pus de municipalitate la dispoziţia presei.

Primarul a specificat că proiectul de modificare a Regulamentului privind supraimpozitarea va fi supus dezbaterii publice, după care va fi supus adoptării de către Consiliul Local.