Direcţia de Sănătate Publică Bihor a prezentat, miercuri, concluziile anchetei în cazul copiilor de grădiniţă infectaţi cu Salmonella. În total, 16 copii au fost depistaţi pozitiv, la două grădiniţe din Oradea, unde asigura servicii de catering firma Sarabo Better Food.

Specificând că sursa certă a infecţiilor nu a putut fi identificată, din cauză că grădiniţele au raportat cu întârziere îmbolnăvirile, DSP anunţă că focarul colectiv de salmoneloză, cu transmitere fecal-orală, are ca "posibilă sursă de infecţie" un "elev practicant la unitatea de catering, unitate care asigură alimentaţia celor două unităţi preşcolare".

Angajaţii firmei, curaţi

Potrivit unui comunicat de presă semnat de şefa instituţiei, Daniela Rahotă, din cei 97 de copii de la cele două grădiniţe afectate, 16 au fost depistaţi pozitiv la Salmonella (tipul BO): 12 de la Centrul Educaţional Multifuncţional Crescendo Montesori şi 4 de la Grădiniţa Joyful Learning. În total, 8 copii au fost internaţi la Spitalul Municipal Gavril Curteanu, din care 5 depistaţi pozitivi cu Salmonella. Cu toţii au fost externaţi între timp.

"Deoarece nu s-a putut identifica un aliment incriminat (datorită anunţării tardive a D.S.P. Bihor) am dispus angajaţilor SC Sarabo Better Food SRL efectuarea analizelor coprobacteriologice în laboratorul D.S.P. Bihor, utilizând procedura efectuării a 3 coproculturi consecutive după ingerarea de sare amară. Astfel în zilele de miercuri, joi, vineri (27.06.28.06., 29.06.2018) angajaţii societăţii de catering s-au prezentat la laboratorul D.S.P. Bihor în vederea efectuării analizelor coprobacteriologice. Din rezultatele buletinelor de analiză reiese faptul că angajaţii SC Sarabo Better Food SRL sunt negativi la Salmonella, iar una dintre elevele practicante de la Liceul Economic Oradea (în vârstă de 15 ani - clasa a IX-a) a fost depistată pozitiv la Salmonella - posibil sursa de contaminare", arată comunicatul.

Ca efect imediat, elevei respective i s-a interzis să facă practică în orice unitate de alimentaţie colectivă, urmând să fie reprimită abia după 3 coproculturi negative. Totodată, medicul ei de familie a fost informat, pentru a investiga şi persoanele din familie care au intrat în contact cu adolescenta, respectiv pentru a-i prescrie tratament specific.

Amenzi pentru toată lumea

Atât cele două grădiniţe, cât şi firma de catering au fost amendate de către DSP: grădiniţa Joyful Learning, "pentru nerespectarea criteriilor microbiologice pentru produsele alimentare", Centrul Educaţional Preşcolar Crescendo Montesori "pentru neefectuarea sau neînregistrarea triajului epidemiologic, a dispensarizării şi a examenelor medicale de bilanţ al stării de sănătate în unităţile pentru protecţia, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, precum şi neraportarea acestora la autorităţile de sănătate publică teritoriale, conform normelor Ministerului Sănătăţii", iar firma Sarabo Better Food SRL "pentru nerespectarea regulilor de igienă individuală în tot timpul programului de lucru de către personalul din sectorul alimentar".

De asemenea, atât grădiniţele cât şi firma de catering au primit dispoziţii privind "actualizarea protocoalelor de igienizare şi dezinfecţie".

Practicanta nu a venit

Contactaţi pe această temă, patronii firmei de catering au afirmat, în continuare, că nu cred că de la compania lor a pornit infecţia, susţinând că practicanta identificată cu Salmonella nu ar fi avut cum să provoace focarul.

"Acea fată a fost la noi în luna aprilie şi în 18 iunie, după izbucnirea focarului. Deci, înainte de eveniment, în luna mai şi iunie nu a fost. Avem dovezi. După 3 analize de scaun făcute la DSP, toţi angajaţii firmei, inclusiv patronii - care au copil bolnav acasă (şi acesta a contactat bacteria la Crescendo Montesori - n.r.) - am ieşit negativ la Salmonella. Toate testele făcute de DSP au ieşit negative la Salmonella şi nu s-a identificat nici o încărcare ridicată de bacterii", a fost tot ce a dorit să declare proprietara firmei, Ioana Sasca.

Aceasta a precizat că în curând firma va emite un comunicat de presă în care va prezenta, detaliat, punctul de vedere.