Primăria Oradea se pregătește să organizeze pe 31 martie un concurs internațional pentru amenajarea spațiului de deasupra parcării subterane din Piața Independenței.

Potrivit unui comunicat de presă, municipalitatea își dorește realizarea unui proiect care să confere personalitate spațiului delimitat de strada Independenței și malul Crișului Repede.

”În cadrul concursului se vor studia traseele pietonale majore, axele de compoziție marcante pentru amplasamentul studiat, respectiv rezolvarea relației generate de triada Context-Identitate-Simbol, totodată se va pune accent pe identificarea unor forme structurale moderne generatoare de formă și conținut”, se menționează în comunicatul Primăriei.

Altfel spus, spațiul va trebui reamenajat de așa natură încât să răspundă celor mai exigente pretenții din punct de vedere funcțional și estetic dată fiind poziționarea lui ultracentrală.

La concurs vor putea participa birouri și asocieri de birouri de arhitectură sau alte forme legale de exercitare a profesiei de arhitect potrivit legislației din țara de proveniență sau societăți comerciale de proiectare din România sau alte țări, individual sau în asociere.

„Organizatorii recomandă ca echipele să aibă în componența lor și: urbaniști, peisagiști, designeri, artiști plastici, ingineri de trafic, sociologi, istorici, ingineri sau persoane cu altfel de pregătire considerată de către participanți ca fiind relevantă pentru propunerea elaborată, din țară sau străinătate”, a mai transmis Primăria.

După cum a anunțat primarul Ilie Bolojan, parcarea din subterană din Piața Independenței ar urma să fie dată în folosință la finalul lunii mai și va putea fi folosită de șoferi cu titlu gratuit timp de trei luni.