Liderul grupului UMDR din Consiliul Local Oradea, Kirei Melinda, l-a acuzat pe primarul Ilie Bolojan că, din dorința de a-și face imagine, a supraestimat veniturile orașului la creionarea bugetului local pe anul 2020, de parcă ar fi descoperit lampa lui Aladin care îndeplinește toate dorințele.

Kirei a arătat că, potrivit proiectului de buget, orașul se va baza anul acesta pe 1,805 miliarde lei în condițiile în care suma depășește cu 701 milioane lei realizările de anul trecut, ceea ce înseamnă o creștere de 63%.

”Estimarea de creștere cu 701 milioane lei a veniturilor bugetului local consolidat este nerealistă, nefiind oferite explicații care să justifice aceste prognoze optimiste”, a declarat Kirei luni, în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul UDMR.

Potrivit consilierului UMDR, previziunile reprezentanților municipalității sunt atât de optimiste încât veniturile bugetului local au crescut ca în povești. „Primarul Ilie Bolojan a descoperit lampa lui Aladin!”, a spus vorbitoarea, cu trimitere la basmul cu același nume.

În plus, Kirei Melinda l-a mai acuzat pe primar că a previzionat o creștere nerealistă a veniturilor din fondurile europene „Primăria a previzionat o creștere de 301 milioane lei a sumelor provenite din fonduri europene fără să prezinte o situație defalcată, măcar estimată, a calculației care a condus la acest rezultat. Situația nu este singulară: și în bugetul pentru 2019 au fost estimări nerealiste de 239 milioane lei din fonduri europene, în timp ce execuția pe acest final de an s-a închis la 30 milioane lei, reprezentând 12% față de ceea ce s-a prezentat presei la începutul anului trecut”, a spus Kirei.

Liderul grupului UDMR a declarat că reprezentanții municipalității se pregătesc să ia un nou împrumut în valoare de 207 milioane lei fără a prezenta un raport al datoriei publice și că intenționează să aloce, pentru prima dată după o pauză de trei ani, fonduri pentru susținerea organizațiilor de tineret doar pentru că anul 2020 este un an electoral.