Liderul grupului UDMR din Consiliul Local, Kirei Melinda, a acuzat, marţi, municipalitatea de lipsă de transparenţă în cadrul unei conferinţe de presă în care şi-a prezentat raportul de activitate.

În ultima clipă

Kirei Melinda a susţinut că la fel ca până acum aparatul Primăriei le înaintează consilierilor locali spre consultare proiectele hotărârilor importante doar în preziua şedinţei pentru a nu putea fi aprofundate.

"Nimic nou pe frontul de vest. Şi în acest an am primit în ultima zi înaintea şedinţei de consiliu proiectele de hotărâri sensibile", a spus udemerista.

Contractele şi confidenţialitatea

În acelaşi ton, Kirei a acuzat conducerea Termoficare că a ţinut la secret amănuntele tranzacţiei prin care a împrumutat cu certificate cu efect de seră operatorul de termoficare Colterm Timişoara.

Tranzacţia a fost făcută cu aprobarea Consiliului Local la cererea Primăriei Timişoara care a şi garantat pentru operator în eventualitatea că acesta nu va putea face plăţile.

"Lăsând la o parte părerea unor specialişti care susţin că Municipiul Oradea nu este entitate bancară care să acorde împrumut din bani publici, respectiv că tranzacţionarea prin intermediul bursei a banilor publici este pe marginea legii, se pot pune câteva întrebări: De ce s-a considerat confidenţial contractul încheiat pe bani publici şi de unde ar fi recuperat Termoficare Oradea diferenţa între 10,8 milioane lei, cât au costat certificatele şi garanţia Colterm SA Timişoara de 6 milioane lei, adică 4,8 milioane lei dacă Colterm SA ar fi declarat incapacitate de plată, la fel ca vechiul CET Oradea?", a spus Kirei.

Consilierul local a spus că, la solicitarea traderului TDR Energy, care a tranzacţionat certificatele, conducerea Termoficare i-a permis să consulte documentele doar după semnarea unui contract de confidenţialitate.

Aşadar, reprezentanta UDMR a subliniat că ea nu poate să dezvăluie detalii din contract. "Oamenii vor avea semne de întrebare tot timpul dacă acolo există informaţii considerate confidenţiale", a adăugat consiliera.

Greu de aflat

Tot de lipsă de transparenţă a acuzat Kirei şi conducerea Direcţiei Juridice care nu i-a pus la dispoziţie, la cerere, o listă cu toate procesele administraţiei locale şi modul de soluţionare a lor.

"Nu-mi vine să cred că în anul 2019, în Primărie, nu există o statistică prin care eu, Direcţia Juridică, să nu am o situaţie foarte clară cu câte dosare pe rol am, ce fel de dosare, câte am câştigat şi câte am pierdut", a protestat consiliera.

De altfel, udemerista a susţinut că la cererea sa a fost îndemnată să îşi ia informaţiile de pe site-ul Primăriei sau din presă. "E foarte greu să obţii o informaţie din Primărie", a concluzionat Kirei Melinda.