Liderul grupului UDMR din Consiliul Local Oradea, Kirei Melinda, l-a acuzat joi, într-o conferinţă de presă, pe primarul Ilie Bolojan de "foame de bani" pentru scumpirea gigacaloriei începând cu 1 decembrie şi majorarea taxelor aferente serviciilor oferite de societăţile subordonate municipalităţii începând din 1 ianuarie.

"E foame de bani"

După cum se ştie Consiliul Local a majorat săptămâna trecută, cu votul exclusiv al consilierilor PNL preţul gigacaloriei, taxa de intrare la grădina zoologică, ştrandul Ioşia, aquapark-ul Nymphaea, tarifele de parcare şi taxele percepute de cimitirul municipal.

Reprezentantul UDMR a spus că, încurajat de majoritatea de două treimi pe care o deţine PNL în Consiliul Local, Bolojan a majorat taxele mai uşor şi mai mult decât în anii anteriori când avea aliaţi la guvernarea oraşului.

"Foamea de bani a primarului a crescut odată cu obţinerea majorităţii de două treimi în consiliul local", a acuzat consilierul local.

Kirei Melinda a arătat că, deşi în mandatul 2012 – 2015 USL, format din alianţa PNL cu PSD, avea tot 18 consilieri locali, în 2015 municipalitatea a majorat doar cu 3,5% impozitele şi taxele pe clădiri, terenuri intravilane şi mijloace de transport aparţinând persoanelor fizice.

Pentru comparaţie, în anul 2016, fiind an electoral, impozitarea a fost menţinută la acelaşi nivel, pentru ca în anul următor să crească din nou.

"În 2018, cu o majoritate confortabilă de două treimi în consiliul local, nefiind în coaliţie şi fără orice control, primarul a obţinut majorarea impozitelor pe terenuri intravilan cu procente între 21-25% faţă de 2017, iar la terenuri în extravilan între 36-45%",  spus consilierul local.

Profeţiile lui Bolojan

Kirei Melinda a mai arătat că, pentru anul 2019, cu două ture de alegeri, prezindenţiale şi europarlamentare, municipalitatea a aplicat o cotă de impozitare a terenurilor de 1,3% ca în Cluj-Napoca, dar în schimb a scumpit cu procente între 15,3% şi 33,33% taxele pentru parcarea pe domeniul public, respectiv biletul de intrare la Grădina Zoologică, Ştrandul Ioşia sau aquapark-ul Nymphaea.

"Doar profeţiile primarului în sensul că preţul energiei electrice va creşte anul viitor cu 30% stau la baza majorării tarifelor la Aquapark", a spus Kirei.

Consilierul local a susţinut că Administraţia Domeniului Public care gestionează parcul acvatic ar fi putut evita aceste majorări prin negociarea cu Electrica a unui contract anual cu preţ fix de furnizare a energiei sau prin alocarea a 10% din profitul realizat pentru a acoperi influenţa pe care o va avea în bugetul de cheltuieli a societăţii majorarea salariului minim.