Oradea va avea noi căi de legătură cu comunele Oşorhei şi Sîntandrei. Consiliul Local, reunit în şedinţă extraordinară, a aprobat luni indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de modernizare a drumului care leagă zona neasfaltată a străzii Podgoria de şoseaua spre Husasău de Criş.

Cu o lungime totală de 3,6 kilometri, drumul va fi amenajat de municipalitate pe porţiunea de 2,7 kilometri care îi revine. Investiţia este estimată la circa 8,2 milioane lei, din care 6,6 milioane lei o constituie contribuţia municipalităţii orădene.

Noua arteră, lată de 5,5 metri, va avea o singură bandă pe sens. "Am recurs la această soluţie pentru a nu afecta în niciun fel proprietăţile de pe traseu. Nu vor fi făcute niciun fel de exproprieri", a declarat viceprimarul Florin Birta în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliul Local.

Construcţia noului drum are ca scop reducerea ambuteiajelor care au loc în centrul comunei limitrofe şi asigurarea de noi legături între cele două localităţi.

Un drum de Sîntandrei

În cadrul şedinţei, aleşii au mai dat undă verde lucrărilor de amenajare a unui drum de 3,5 kilometri care va lega sensul giratoriu din strada Cazaban de strada Râturi din nord-estul comunei Sîntandrei. Drumul, cu o lăţime de 7 metri şi două sensuri de mers, va avea şi piste pentru biciclete late de 2 metri pe ambele laturi.

"E bine de ştiut că drumul îl vom suporta din bugetul local, iar pistele pentru biciclete vom încerca să le finanţăm printr-un proiect transfrontalier RO-HU", a spus Birta.

Noua arteră a fost proiectată cu două sensuri giratorii, primul imediat după linia ferată din care va porni un braţ către malul Crişului Repede, iar al doilea la limita administrativă a oraşului Oradea, unde va intersecta viitoarea centură lărgită. Costurile lucrărilor sunt estimate la 11,3 milioane lei, din care partea ce revine municipiului Oradea se ridică la 6 milioane lei.

"Odată aprobaţi indicatorii tehnico-ecomici, urmează ca în cel mai scurt timp să trimitem documentaţia la Serviciul Achiziţii, iar la finalul licitaţiei în primăvara sau vara anului viitor să înceapă lucrările", a promis viceprimarul. Ambele drumuri vor trebui finalizate în termen de un an.

Pasaj peste centură

Pe de altă parte, consilierii locali au mai aprobat luni și construirea unui pasaj format din două poduri separate de-a lungul străzii Ogorului peste sensul giratoriu de lângă cartierul Europa. Lucrările, în valoare de 42 milioane lei, vor trebui finalizate în termen de 18 luni şi vor fi finanţate prin creditul de 35 milioane euro pe care municipalitatea urmează să îl ia de la Banca Europeană pentru Investiţii.

În sensul giratoriu de sub cele două pasaje municipalitatea va amenaja o trecere pentru pietoni şi o pistă pentru biciclete pentru a facilita accesul orădenilor la piaţa de vechituri care urmează să fie mutată de pe actualul amplasament peste drum de cartierul Europa, pentru a face loc unei săli polivalente.

Cartierul Europa va fi protejat de gălăgia provocată de traficul greu de pe cele două pasaje prin dublarea panourilor fonice dinspre şosea.