Consiliul Local a aprobat luni, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, rectificarea bugetului local pentru anul în curs. Potrivit hotărârii, sumele alocate lucrărilor care nu pot fi finalizate anul acesta vor fi redirecţionate pentru cofinanţarea proiectelor europene.

Bani pentru proiecte

Primăria îşi scutură puşculiţa. "Rectificarea bugetară este necesară din două raţiuni. În primul rând, având angajamente de 20 milioane euro pentru proiecte europene, a trebuit să luăm toţi banii propuşi pentru lucrări care nu pot fi finalizate anul acesta şi să-i alocăm către cofinanţarea proiectelor europene. În al doilea rând, există riscul să apară iar o lege a bugetului "inteligentă" care să ne sancţioneze dacă rămânem cu bani în cont, cum s-a întâmplat anul trecut", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Cap la cap, municipalitatea a reuşit să adune circa 10 milioane lei, bani necheltuiţi pe care îi va redirecţiona către cofinanţarea unor proiecte europene.

"Este vorba de bani alocaţi pentru lucrări, care nu pot fi cheltuiţi până la sfârşitul acestui an şi vor fi alocaţi proiecte europene", a explicat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Printre obiectivele care au avut sume necheltuite s-au numărat construcţia celor două pasaje supraterane de-a lungul şoselei de centură în zona cartierului Europa, construcţia sălii multifuncţionale de la Liceul Teoretic Lucian Blaga sau modernizarea unor reţele de termoficare.

"Nu este vorba că vom renunţa la aceste proiecte, ci doar că acestea se vor regăsi în bugetul pe anul viitor", a spus Florea.

Şcoala Szacsvai se va reabilita

Pe lista investiţiilor amânate s-a numărat, spre nemulţumirea liderului grupului UDMR din Consiliul Local, Kirei Melinda (foto), şi asfaltarea curţii şcoli Szascsvay Imre.

"Au fost luaţi 71.000 de lei de la această lucrare. De ce a fost luată această sumă? Ni s-a promis că se va asfalta curtea când se va şti proprietarul clădirii. Acum se ştie, dar se ia suma", a spus Kirei.

Clădirea şcolii Szacsvay Imre din strada Mihai Eminescu 28 a fost revendicată în instanţă de Parohia Romano Catolică Olosig în anul 2015. Primăria a câştigat procesul cu sentinţă definitivă abia luna trecută, când a şi anunţat că va trece la reabilitarea imobilului.

"Pe de o parte s-a demarat procedura de realizare a Studiului de Fezabilitate pentru reabilitarea întregii clădiri, aceasta fiind proprietatea noastră. Pe de altă parte, s-a constat că sunt lucrări de infrastructură subterană care trebuie realizate. Era anormal să asfaltăm o curte care anul viitor să o spargem", a explicat primarul Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, municipalitatea va reabilita anul viitor atât clădirea cât şi infrastructura de reţele care o deserveşte în cadrul unui proiect integrat.