Direcţia de Asistenţă Socială Oradea (DASO) a iniţiat alături de psihologul Simona Hinţ o acţiune de diagnosticare precoce a întârzierilor de limbaj şi tulburărilor cognitive, inclusiv a celor de spectru autist la copiii care frecventează creşele publice din Oradea.

Prima întâlnire din cadrul acţiunii a avut loc la sediul DASO. Psihologul Simona Hinţ, coordonatoarele creşelor şi Anca Mureşan, medic la creşele din oraş, au stabilit etapele şi metodele care vor fi aplicate în vederea derulării screening-ului. Au fost abordate cauzele, formele, statistici şi simptomele tulburărilor de spectru autist şi nu numai.

"Nevoia iniţierii acestei acţiuni a fost dată de faptul că tot mai mulţi copii cu probleme de spectru autist sunt depistaţi prea târziu, moment în care intervenţia şi tratamentul este mult mai greu şi costisitor, mulţi dintre părinţi neputând susţine material acest tratament", au transmis, miercuri, reprezentanţii DASO printr-un comunicat.

Identificarea corespunzătoare şi intervenţia sau direcţionarea către profesionişti în domeniu, mai precis terapeuţi specializaţi în analiza comportamentală aplicată, pot să reducă riscurile unui comportament disfuncţional ulterior pentru aceşti copii.

"Cu cât depistăm mai repede aceste tulburări, fie ele de spectru autist sau de altă natură, cu atât perioada de recuperare este mai scurtă şi mai facilă, vindecarea fiind garantată în proporţie de 95 %, uneori chiar de 100%", a precizat, potrivit comunicatului, Simona Hinţ.

Astfel, DASO îşi propune să efectueze evaluarea psihologică a copiilor cu vârstă cuprinsă între 1 şi 4 ani din creşele din Oradea şi să acorde servicii de specialitate pentru copiii identificaţi cu întârzieri în dezvoltarea cognitivă.

"Nu este vina nimănui pentru aceste tulburări, este doar o lipsă de informare, autismul fiind încă un subiect tabu. În urmă cu 19 ani îmi doream ca cineva să îmi spună că fetiţa mea are tulburări de spectru autist şi să-mi spună, simplu, copilul meu are nevoie de ajutor. M-am numărat printre puţinii părinţi care nu au negat diagnosticul şi au încercat să găsească o soluţie. Dau acest sfat tuturor părinţilor, să acţioneze şi să îşi asume deciziile pe care le iau în legătură cu copiii lor. Sunt fericită că în cadrul acestui proiect, unde am fost invitată de către dna Arina Moş, pot să dau o mână de ajutor tuturor celor care mi-o cer", a spus, în cadrul întâlnirii, Simona Zlibuţ, mama unui copil cu autism şi preşedintele Asociaţiei SOS Autism Bihor.