Începând de anul viitor, orădenii vor băga mâna mai adânc în buzunar pentru a-şi stinge obligaţiile faţă de bugetul local.

Se majorează cu rata inflaţiei!

Consiliul Local a majorat joi, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, taxele şi impozitele orădenilor pe anul 2020, cu un procent de 4,6%, reprezentând rata inflaţiei.

Dacă această măsură este o obligaţie impusă prin Codul Fiscal, la propunerea municipalităţii aleşii orădenilor au adoptat mai multe taxe speciale fără precedent în alte oraşe din ţară.

Astfel, începând de anul viitor, municipalitatea va aplica o taxă specială orădenilor care nu îşi fac curat în faţa casei. Concret, municipalitatea va angaja un prestator de servicii ca să tundă iarba sau să cureţe terenul din faţa imobilului, iar acesta va rupe factură proprietarului casei la un tarif de 0,7 lei pe metrul pătrat de teren salubrizat.

Taxa lui proces verbal

La fel, începând din ianuarie 2020, Primăria va introduce o taxă specială pentru întocmirea procesului verbal de constatare a construcţiilor fără autorizaţie, aplicabilă orădenilor care şi-au ridicat ilegal case ori anexe.

Cum termenul de prescriere a acestei fapte este de trei ani, iar de multe ori municipalitatea află de construcţiile edificate ilegal doar peste ani, când proprietarul are nevoie de acte ca să le vândă, taxa este menită, potrivit Primăriei, să acopere un vid legislativ.

Aceasta se va ridica la 5.000 lei pentru clădirile noi şi 2.000 lei pentru clădirile anexă şi va fi urmată de o supraimpozitare a imobilului cu 50% până la data intrării în legalitate a construcţiei.

Cu aplicare din 2021

O altă taxă specială adoptată de Consiliul Local se referă la supraimpozitarea cu 50% a clădirilor care nu sunt racordate la reţeaua de gaz sau cea de termoficare în condiţiile în care acestea au fost aduse de furnizorii de servicii pe stradă, la limita proprietăţii.

Stabilită joi, taxa se va aplica abia peste un an, din ianuarie 2021. "Am luat această decizie în urma consultărilor cu cetăţenii care au spus că taxa e binevenită, pentru că încercăm să scoatem poluarea din oraş, dar că avem un termen de conformare foarte scurt", a spus viceprimarul Florin Birta, în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Viceprimarul i-a îndemnat pe orădeni să demareze procedurile de racordare la reţea pentru că răgazul de un an va trece repede.

"Riscaţi să fiţi contestaţi"

Opoziţia reprezentată de UDMR şi PSD s-a pronunţat împotriva majorării impozitelor şi adoptării de noi taxe speciale.

Liderul grupului UDMR din Consiliul Local, Kirei Melinda, şi-a reluat criticile lansate în conferinţa de presă de marţi şi a spus că taxa pentru încheierea procesului verbal de constatare a clădirilor fără autorizaţie de construcţie este ilegală.

"Orice acţiune de control se finalizează cu încheierea unui proces verbal. Cetăţeanul nu primeşte niciun serviciu sau niciun beneficiu direct prin încheierea procesului verbal, ca să fie implementată o taxă specială", a spus Kirei.

La rândul său, social-democratul Adrian Negrea a contestat taxa specială aplicată orădenilor care nu îşi fac curat în faţa casei.

"Azi pe rolul instanţelor este proiectul care prevede amendarea asociaţiilor de proprietari care nu întreţin spaţiilor verzi. Ştiu că încă nu s-a pronunţat instanţa, dar riscaţi să fiţi contestaţi din nou şi pentru un singur punct să cadă toată hotărârea privind taxele şi impozitele", a avertizat Negrea.

Doar contravenienţilor...

În replică, viceprimarul Florin Birta a afirmat că taxele speciale se aplică doar contravenienţilor şi nu tuturor orădenilor.

"Un cetăţean cinstit şi civilizat care îşi construieşte un imobil cu autorizaţie nu are nicio problemă, nu trebuie să plătească nicio taxă. La fel, un cetăţean cinstit şi civilizat care îşi curăţă în faţa casei nu plăteşte nicio taxă", a argumentat Birta.

Edilul a afirmat că taxe similare sunt implementate şi în alte ţări, inclusiv Ungaria, fără a fi contestate de comunitate. "Cu aceste măsuri încercăm să generăm nişte comportamente", a încheiat viceprimarul.