Consiliul Local Oradea a aprobat joi documentaţiile mai multor proiecte pentru care municipalitatea vrea să ceară finanţare europeană.

Proiecte precum Podul Centenarului, pasajul care va subtraversa bulevardul Magheru, transformarea în artere pietonale a unor străzi din zona centrală sau construirea unui centru de zi pentru copiii din zona străzii Gutenberg au fost refăcute după modelul impus de ghidurile de finanţare, pentru ca lucrările să poată fi decontate ulterior din fonduri europene.

După formatul tipizat

Consilierii locali au aprobat încă o dată inclusiv documentaţiile unor investiţii deja începute, astfel încât acestea să corespundă formei cerute de finanţator.

"Formatul după care trebuie completată cererea de finanţare include şi un model pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrării. Noi am luat de la zero aprobarea proiectelor, inclusiv a celor deja începute, cum este construcţia Podului Centernarului, pentru a respecta formatul impus", a declarat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Proiecte de milioane

Potrivit documentaţiilor aprobate, valoarea estimată a lucrărilor de construire a Podului Centenarului este de 12,6 milioane lei, pasajul subteran pe sub bulevardul Magheru va costa 26,6 milioane lei, iar proiectul de regenerare urbană a zonei Gutenberg, care implică amenjarea unui centru pentru copiii provenind din comunităţile defavorizate şi modernizarea străzilor Arabilor, Ion Buşiţia şi Theodor Mann, este estimat la 7,4 milioane lei.

Proiectul cu cea mai mare valoare estimată - 75,4 milioane lei - vizează crearea unor artere pietonale şi îmbunătăţirea transportului public în zona centrală. Acesta se referă, printre altele, la reabilitarea Pieţei Ferdinand, amenajarea şi pavarea străzii Aurel Lazăr, amenajarea străzii Vasile Alecsandri şi reabilitarea malului stâng al Crişului Repede pe porţiunea dintre viitorul pod al Centenarului şi Podul Sfântul Ladislau, în urma lucrărilor de consolidare derulate în prezent de firma Repcon.