Lucrările la pasajul pe sub Bulevardul Magheru din Oradea vor începe joi cu tăierea a 26 de arbori din Aleea Ştrandului.

"În baza autorizaţiei emise de Primăria Oradea şi a avizului Agenţiei de Mediu, în cursul zilei de mâine vor demara lucrările de tăiere a unui număr de 26 de arbori situaţi pe strada Aleea Ştrandului, în vederea realizării lucrărilor la pasaj", se menţionează într-un comunicat trimis, miercuri, de biroul de presă al Primăriei.

Îndepărtarea perdelei de arbori de pe aliniamentul delimitat de Parcul Brătianu şi podul Dacia este impusă, au transmis reprezentanţii Primăriei, de lucrările de extindere a carosabilului care vor demara lunea viitoare cu relocarea reţelelor de apă şi canalizare.

"Lucrările de relocare a reţelelor vor dura aproximativ 2 luni, iar în cadrul acestora va fi afectată circulaţia pietonală care vine dinspre Parcul Brătianu", a avertizat viceprimarul Florin Birta.

Potrivit edilului, proiectul are ca scop fluidizarea circulaţiei pe bulevardul Magheru şi crearea unei benzi unice pentru tramvai astfel încât să devină posibilă creşterea frecvenţei de circulaţie a garniturilor şi îmbunătăţirea traficului auto. De altfel, în cadrul proiectului, podul Dacia va fi lărgit la trei benzi pe sens.

Primăria nu a indicat exact care sunt arborii care vor fi înlăturaţi, dar din simularea grafică transmisă presei reiese că vor dispărea cel puţin copacii care formează micul părculeţ de la capătul podului Dacia, precum şi cei din faţa hotelului Continental şi cei de vizavi, până la intesecţia cu strada ce mărgineşte Parcul Brătianu. 

Lucrările de amenajare a pasajului care va subtraversa pasajul Magheru, cu termen de execuţie de un an, vor fi executate de o asociere de firme reprezentată de Freyrom SA, care a construit şi podul Centenarului, pentru suma de 14,5 milioane lei, fără TVA, echivalentul a 3,1 milioane euro.

Investiţia este finanţată prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 pe axa privind reducerea emisiilor de carbon în municipliile reşedinţă de judeţ.