Asociaţia Dacia Felix a câştigat, luni, în instanţă demolarea celor şase antene de telefonie montate pe blocul din Bulevardul Dacia 51.

"Se desfiinţează!"

Instanţa a anulat definitiv autorizaţia de construire 2895 din 20 decembrie 2017 emisă de primarul Ilie Bolojan în baza căreia RCS&RDS a montat şase emiţătoare de semnal electromagnetic de telecomunicaţii.

"Ca urmare a soluţiei Curţii de Apel Oradea, primarul municipiului Oradea este obligat să ia măsuri pentru desfiinţarea antenelor amplasate în baza autorizaţiei nelegale", se menţionează într-un comunicat semnat de avocatul Asociaţiei Dacia Felix, Constantin Ruge.

Reglementarea unor perimetre de protecţie care să apere populaţia de radiaţiile antenelor de telefonie mobilă s-a blocat în urmă cu doi ani la nivel legislativ, după ce Senatul a aprobat un proiect de lege care a fost însă respins de Camera Deputaţilor.

Potrivit apărătorului locatarilor, "soluţia Curţii de Apel Oradea este salutară în acest sens fiind în măsură a responsabiliza autorităţile locale în procedura de autorizare a infrastructurii de telecomunicaţii şi de a atrage atenţia asupra vulnerabilităţii cetăţenilor în faţa operatorilor de telefonie mobilă".

"Le-au montat şi gata!"

De altfel, membrii Asociaţiei Dacia Felix au cerut în instanţă anularea autorizaţiei de construire a antenelor eliberate de Primărie în favoarea RCS&RDS revoltaţi că nici măcar nu au fost consultaţi.

"În blocul nostru, care are două scări, sunt două asociaţii de proprietari. Scara noastră are mai multe etaje. Eu stau la etajul nouă, iar antenele au fost amplasate la etajul opt, deasupra scării vecine, la 6 – 7 metri de geamurile mele. Nu m-a întrebat nimeni, nimic, numai am văzut că le montează", a declarat pentru BIHOREANUL, Leontin Pantea, unul dintre proprietarii afectaţi de cele şase antene.

Orădeanul a avut surpriza să afle că operatorul de telefonie avea toate autorizaţiile necesare.

"Firma angajată de RCS&RDS să monteze antenele avea toate avizele Primăriei. Degeaba le-am spus că eu nu sunt de acord cu amplasarea antenelor, că pe mine şi pe copiii mei ne afectează, că ne temem că vor pune în pericol sănătatea copiilor din bloc, le-au montat şi gata", a spus Pantea.

Orădeanul este convins că antenele sunt dăunătoare. "Când stau sâmbăta şi duminica acasă simt că mă doare capul, la fel dimineaţa când mă trezesc. Niciun vecin nu a fost de acord cu montarea antenelor pentru că sunt nocive", a povestit Pantea.

Probleme de acord...

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan, coordonatorul Direcţiei Juridice a Primăriei s-a declarat surprins de faptul că administraţia locală a pierdut procesul.

"Nu am mai întâlnit astfel de cazuri pentru că ne luăm toate măsurile de precauţie. Primăria nu dă acord de amplasare pentru antene de blocuri decât dacă există acordul asociaţiei de proprietari", a spus Mălan.

Potrivit viceprimarului, cel mai probabil firma a cerut doar acordul asociaţiei de proprietari din scara de bloc deasupra căreia au fost montate antenele, nu şi pe cel al locatarilor direct afectaţi din scara vecină, care are etaje în plus.

"Primăria se va supune hotărârii Curţii de Apel şi va lua măsurile impuse de lege", a spus Mălan.

De precizat că decizia instanţei nu este o premieră pentru Oradea. În 2013, Judecătoria Oradea era prima instanţă din ţară care arăta că emisiile antenelor GSM ar putea fi nocive şi ar putea provoca inclusiv cancer cerebral. 

Citiţi şi articolul: Jos antena! În premieră, Judecătoria obligă o companie de telefonie să-şi demonteze o antenă de pe un bloc