Deputatul liberal Ioan Cupșa a vorbit, vineri, despre noua decizie a Curţii Constituționale a României, care a respins inițiativele de revizuire a Constituției, formulate după referendumul din 26 mai atât de către PSD şi ALDE, cât și de către PNL şi USR, stabilind, între altele, că interzicerea amnistiei sau grațierii pentru fapte de corupție încalcă limitele revizuirii legii supreme.

Inițiative respinse

Potrivit proiectului opoziției PNL-USR de revizuire a Constituției, acesta vizează implementarea în legea supremă a rezultatelor referendumului din 26 mai și prevede introducerea interdicției ca persoanele condamnate definitiv pentru fapte de corupţie să mai ocupe funcții publice, interzicerea amnistiei şi grațierii faptelor de corupție, interdicția adoptării de OUG-uri în domeniul Justiției și spargerea monopolului deținut de Avocatul Poporului de a ataca la CCR ordonanțele de urgență prin conferirea acestui drept și președintelui României, parlamentarilor și Înaltei Curți de Casație și Justiție.

La rândul lor, parlamentarii PSD şi ALDE au depus în Parlament propriul proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, care conține, printre altele, prevederea inițiativei cetățenești sprijinită de USR, ”Fără penali în funcții publice”, precum şi interzicerea grațierii persoanelor care au fost condamnate pentru infracțiuni de corupție.

"Sunt dator să ţin această conferinţă de presă, pentru că decizia de joi a Curţii Constituţionale a României este una surprinzătoare, este o decizie care merită a fi tratată cu multă atenţie", a declarat deputatul Ioan Cupşa într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul PNL Bihor.

Mai exact, CCR adoptase cu o zi înainte o decizie prin care respinge ambele iniţiative legislative de revizuire a Constituţiei, depuse atât de putere, cât şi de opoziţie în urma referendumului din 26 mai, și validate tot de CCR în 27 iunie. În comunicarea publică a deciziei, CCR a arătat că "exceptarea infracţiunilor de corupţie de la graţiere sau amnistie este neconstituţională", deoarece "nu poţi separa un grup de infracţiuni prin Constituţie. O poţi face prin lege, dar nu prin Constituţie, pentru că se încalcă limitele revizuirii, se încalcă principiul egalităţii în drepturi".

"Această hotărâre nu a fost publicată până în prezent. A fost comunicată Parlamentului, printr-un comunicat, doar cu o zi inainte. Nu a fost urcată pe site-ul CCR, nu a fost exportată pe site-ul deputaţilor şi nicidecum nu a ajuns la cunoştinţa cetăţenilor, cu toate că poporul şi-a exprimat votul suveran în mai, cu privire la acest Referendum", a spus Cupşa.

Reformă necesară

Odată respinse, ambele proiecte de revizuire a Constituţiei vor trebui redepuse la Parlament, fără prevederile declarate neconstituţionale.

Celelalte prevederi ale inițiativelor de revizuire - interzicerea ordonanțelor de urgență în domeniul justiției și oferirea posibilității și altor instituții de a ataca OUG-urile la CCR - au primit undă verde de la Curte.

"Prin cele hotărâte, CCR dă dovadă de instabilitate şi lipsă de coerenţă. Este regretabil că CCR a ajuns, în ultimii ani, un adevărat legiuitor. Avem nevoie de o reformă a acestei instituţii pentru ca ea să se întoarcă la rolul său adevărat, cel de garant al Constituţiei", a adăugat Cupşa.

Concret, acesta propune ca judecătorii să fie numiţi dacă îndeplinesc condiţii mai severe decât în prezent, de pildă doar dacă au o experienţă de magistrat sau avocat de minim 21 de ani (în prezent condiţia este să aibă 18 ani de vechime în domeniul juridic, putând fi inclusiv foşti jurişti de întreprindere sau din instituţii ale administraţiei locale), dar şi schimbarea modalității de numire, în condițiile în care în prezent  trei din cei nouă membrii CCr sunt numiți de președitele României, trei de către Senat și tot atâția de Camera Deputaților.

De asemenea, deputatul Ioan Cupşa a precizat că grupurile parlamentare ale PNL au solicitat hotărârea încă neplicată de CCR, pentru a o studia şi, implicit, a o putea combate.