Primăria va supune dezbaterii publice, începând de vineri, un regulament privind susţinerea construcţiei de apartamente în municipiul Oradea.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, primarul Ilie Bolojan a explicat că municipalitatea vrea să-i încurajeze pe dezvoltatorii imobiliari să construiască, prin suportarea cheltuielilor pentru amenajarea de reţele publice şi utilităţi. Mai precis, Primăria va plăti costul lucrărilor pentru reţele de apă, de canalizare, de termoficare, de iluminat stradal, dar şi pentru drumurile interioare, incluzând partea carosabilă, trotuare, plantaţii de aliniament, locuri de parcare, respectiv pentru amenajarea platformelor pentru depozitarea deşeurilor, a spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă. Investiţiile Primăriei nu vor putea depăşi însă mai mult de 2.500 de euro pe apartament.

"Realizând această formulă de susţinere şi investind în aceste utilităţi, le vom pune şi câteva condiţii. Una importantă este să predea parcările de la sol în domeniul public, în aşa fel încât să fie gestionate mult mai bine, nu cum este azi, când au vândut o parte din ele şi e un război care nu se mai termină", a declarat Bolojan. Aşadar, Primăria va putea introduce acolo parcări cu abonament pentru riverani, aşa cum se întâmplă în întreg oraşul.

Pentru a încheia această înţelegere cu Primăria, dezvoltatorii imobiliari vor trebui să îndeplinească câteva condiţii, mai precis imobilul să aibă minimum 150 de apartamente dispuse în cel puţin trei etaje şi să se afle în aria delimitată de străzile Calea Ogorului, Calea Sântandreiului, Ovid Densuşianu, Podului, respectiv calea ferată din nordul şi estul oraşului. "Această zonă am identificat-o ca fiind vatra veche a oraşului Oradea. Vizăm situri industriale abandonate, acolo unde sunt construcţii de proastă calitate ori unde au fost unităţile militare, terenuri total nefolosite în Oradea", a declarat Bolojan.

Primarul a mai spus că acest regulament este necesar pentru că una din mizele dezvoltării oraşului este creşterea populaţiei şi atragerea de locuitori. "Pentru ca oamenii să vină, trebuie să le respectăm câteva condiţii. Una de bază este să le oferim locuinţe la preţuri cât mai bune, în zone în care au transport public şi condiţii bune", a precizat Bolojan. Cu noul regulament, edilul şef speră că oraşul va menţine ritmul de construcţie actual. În prezent, în Oradea sunt în diferite faze de construcţie circa 1.800 de apartamente.