Inevitabilul s-a produs. După dezbateri prelungite timp de jumătate de an, Consiliul Local Oradea a adoptat joia trecută restrângerea zonei unitare de încălzire rezervate Termoficare la cvartalele de blocuri şi centrul istoric al oraşului.

Adoptată cu votul exclusiv al consilierilor PNL, în baza unui studiu făcut de firma ATH Energ, hotărârea adoptată prevede printre altele desfiinţarea a 12 puncte termice insuficient încărcate cu consumatori şi abandonarea de către operatorul centralizat a circa o mie de gospodării.

Să modificăm legea!

Chiar şi aşa, opoziţia UDMR – PSD a refuzat să voteze hotărârea. Spre exemplu, udemeristul Kiss Gabor a cerut ca municipalitatea să permită ieşirea din zona unitară inclusiv a consumatorilor care folosesc panouri solare. "Să nu uităm că reducerea noxelor stă în panouri solare", a spus consilierul UDMR.

În replică, directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, a declarat că deşi legislaţia în domeniu menţionează energia regenerabilă, nu precizează dacă imobilele care se folosesc de ea pot ieşi din zona unitară. "Soluţia ar fi modificarea legii", a spus Ghitea.

Poziţia lui Kiss a fost însă susţinută inclusiv de primarul Ilie Bolojan. "Să îi rugăm pe parlamentarii de Bihor să facă această modificare care îmi pare normală", a propus edilul.

Cu jalba la prefect

În schimb, o atitudine mult mai dură au avut reprezentanţii PSD. Consilierul Adrian Negrea a spus din start că social-democraţii nu vor vota noua zonă unitară nici măcar în condiţiile în care aceasta se va restrânge considerabil. "Grupul PSD nu doar că va vota împotrivă, dar va şi sesiza Instituţia Prefectului Bihor", a avertizat Negrea.

Potrivit consilierului, social-democraţii contestă dreptul municipalităţii de a institui monopolul Termoficare pentru o anumită zonă, cu atât mai mult cu cât există deja orădeni care au câştigat procese pe această temă.

În final, hotărârea a fost adoptată cu voturile consilierilor PNL, în vreme ce consilierii UDMR s-au abţinut, iar PSD-iştii s-au pronunţat "împotrivă".