Două angajate ale Filarmonicii de Stat din Oradea s-au aflat în orchestra care a cântat recent în oraşul Wuhan din China, de unde a pornit coronavirusul care a îmbolnăvit sute de persoane şi a ucis 17.

Cele două instrumentiste nu prezintă niciun simptom al bolii şi au fost controlate pe Aeroportul din Frankfurt înainte de a sosi în România, spune directorul Filarmonicii din Oradea, Meleg Vilmos. Alina Drimbe (violoncel) şi Anca Bodea (suflător) au cerut concediu fără plată pentru a se putea deplasa alături de Filarmonica Banatul din Timişoara în China. 

Fără simptome

"Azi dimineaţă am fost sunată de la Filarmonică şi informată că doi angajaţi ai instituţiei s-au întors din China şi, pentru că se vorbeşte despre gripa de acolo, directorul m-a întrebat ce trebuie să facă. Mi-a precizat că cei doi angajaţi nu prezintă simptome de niciun fel, doar m-a întrebat ce trebuie să facă. I-am spus că persoanele respective trebuie să se prezinte la medic şi dacă vor avea orice simptom trebuie luate în evidenţă şi, bineînţeles, trebuie să urmeze un tratament", a declarat pentru BIHOREANUL dr. Daniela Rahotă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. 

Cel care a luat legătura cu DSP Bihor, directorul Filarmonicii, Meleg Vilmos, spune că a vrut să se asigure că urmează procedura corectă în astfel de cazuri. "Cele două instrumentiste, Alina Drimbe şi Anca Bodea, s-au întors la începutul săptămânii din China. Ele au fost controlate medical pe aeroportul din Frankfurt, înainte să vină acasă. Nu se simt rău şi nici nu au alte simptome. După ce am discutat cu doamna Rahotă, le-am transmis să meargă oricum şi la medicii de familie. Una dintre ele locuieşte în Cluj, deci va merge acolo", a precizat pentru BIHOREANUL Meleg Vilmos.

Dr. Daniela Rahotă a precizat că DSP Bihor tipăreşte joi flyere cu informaţii privind coronavirusul, care vor fi duse la aeroport, căci se consideră că aceea este principala cale de intrare în oraş a persoanelor care ar fi putut fi în zona de răspândire a virusului. 

Oraș închis

În Asia, măsurile privind prevenirea extinderii virusului se înmulţesc. Potrivit Digi24.ro, oraşul Wuhan din China, locul unde a apărut virusul ucigaş, a fost închis. Nimeni nu mai are voie să intre în metropola cu 11 milioane de locuitori şi nici să mai iasă de acolo.

De asemenea, traficul aerian şi feroviar a fost suspendat, la fel şi transportul public. Coronavirusului s-a răspândit deja în alte provincii chineze, precum şi în Japonia, Thailanda, Coreea de Sud şi Statele Unite.

Au fost confirmate peste 500 de cazuri de infectare cu coronavirusul botezat "2019-nCoV", iar surse oficiale de la Beijing spun că numărul morţilor a ajuns la 17. Noul virus are ca simptome principale febra şi dificultăţile respiratorii.

UPDATE: Încă un ”turist”

BIHOREANUL a aflat că încă un orădean s-a aflat în ochestra care a cântat în oraşul Wuhan. Este vorba despre violonistul Ludovic Muja. 

Contactat de BIHOREANUL, acesta a susţinut că nu are niciun simptom al virusului apărut în China, în schimb a tuşit. 

"M-au sunat azi de la un institut de la Bucureşti şi mă voi duce şi eu la Infecţioase pentru un control. La fel facem toţi cei care am fost acolo, şi cei din Timişoara. Nu am niciun simptom. Da, am tuşit de la aerul condiţionat, de la schimbul de avioane, de trenuri, de hoteluri. Fără febră, fără alte simptome", a spus Ludovic Muja. 

În schimb, violonistul spune că nu a fost supus vreunui control medical la Frankfurt şi, din câte ştie, nici colegele lui din Oradea nu au fost.

Citeşte şi: Muzicieni din Oradea s-ar fi întors recent din zona din care a pornit coronavirusul ucigaş din China!