Primăria se apropie de desemnarea viitorului operator de salubrizare al Oradiei, care va colecta deşeurile orădenilor, dar va asigura şi salubrizarea stradală şi deszăpezirea din municipiu.

Luni, comisia de licitaţii a municipalităţii a deschis cele două oferte depuse. Mai precis, concurează actualul operator de salubritate al Oradiei, RER Vest, şi firma constănţeană Polaris M Holding.

"În perioada următoare, vom verifica documentaţiile tehnice şi financiare, apoi vom stabili câştigătorul", a declarat viceprimarul Florin Birta, luni, pentru BIHOREANUL.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, pentru acest contract, Primăria a pus la bătaie 481 de milioane de lei, pentru o perioadă de 8 ani.

RER Vest, cu vechime

Parte a grupului german RRR GmbH Remmert Recycling, firma RER Vest - până anul trecut, denumită RER Ecologic Service - este operator de salubritate în Oradea din ianuarie 2008, după ce a câştigat o licitaţie organizată de Primărie în acest sens. Din acţionariatul companiei mai fac parte şi Primăria Oradea (15%) şi Administraţia Domeniului Public Oradea (25%).

În 2015, municipalitatea orădeană a prelungit contractul societăţii cu o perioadă de patru ani, până în ianuarie 2020, iar în schimb compania şi-a asumat investiţii de 850.000 euro fără TVA, în sistemul local de salubrizare.

Printre altele, lista investiţiilor a cuprins amenajarea a două puncte de colectare a deşeurilor, unde orădenii pot arunca gratuit 12 tipuri de deşeuri. Unul dintre aceste puncte este amenajat pe strada Thurzo Sandor, iar altul este în lucru, pe strada Uzinelor.

Contestaţie cu folos

Firma constănţeană Polaris este patronată de fostul deputat PSD Constanţa Eduard Martin şi deţine contracte de salubritate în mai multe oraşe din ţară, dar nu şi în Bihor. 

În plus, societatea este implicată într-un proces penal de amploare, alături de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre. Potrivit rechizitoriului DNA, Eduard Martin l-a şpăguit pe Radu Mazăre cu 7 milioane euro, pentru ca Polaris să câştige licitaţia de salubritate în Constanţa, rechizitoriul fiind confirmat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către un complet format din 3 judecători, care l-au condamnat pe fostul edil la 9 ani şi 10 luni de închisoare, pe Martin la 5 ani şi 6 luni, iar firma la o amendă penală de 1 milion lei. Sentinţa definitivă urmează s-o dea completul de 5 judecători al ÎCCJ.

De altfel, tocmai aceste probleme penale a determinat Polaris să conteste caietul de sarcini întocmit de Primăria Oradea pentru licitaţia de salubrizare, arătând că este discriminatoriu, deoarece excludea "orice operator economic care a comis o abatere profesională gravă care îi pune în discuţie integritatea". Municipalitatea s-a apărat, arătând că această condiţie este prevăzută în Legea 100/2016 privind concesiunile de lucrări.

Totuşi, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a dat dreptate firmei Polaris, obligând Primăria Oradea să elimine această prevedere din caietul de sarcini.