Primarul Clujului, Emil Boc, a reacţionat public vehement după ce mai multe publicaţii locale au comparat bugetele municipiilor Cluj-Napoca şi Oradea, susţinând că oraşul de pe Criş are un buget mai mare decât oraşul de pe Someş. "Asta înseamnă să nu ştii să citeşti un buget şi să compari mere cu pere", a declarat colegul de partid al lui Ilie Bolojan.

Reacţia a apărut după ce jurnalişti clujeni au subliniat că bugetul prognozat pe 2020 al Oradiei a crescut cu 30%, în timp ce al Clujului numai cu 7%. Unii analişti economici au făcut o comparaţie între eficienţa modelului Ilie Bolojan şi eficienţa lui Emil Boc, fapt ce l-a iritat pe acesta din urmă.

"Sunt doar afirmaţii din vârful limbii, nu te pricepi, le dai drumul. Mulţi văd, puţini pricep! Au luat doar cifre, fără să le mestece", a spus Boc, citat de presa clujeană. Edilul din Cluj a explicat că veniturile produse de clujeni se ridică la 853 milioane lei pentru anul 2020, faţă de ce produc orădenii şi anume 482 milioane lei, iar bugetul local al Clujului este de 1,5 miliarde lei, pe când cel al Oradiei de 988 milioane lei.

"Dacă aţi fi vrut să faceţi o comparaţie corectă, aţi fi văzut care este bugetul local. Al Clujului este de 1,5 miliarde de lei, al lor este de 988 milioane de lei, adică sub un miliard, acolo este forţa reală. Dacă compari mere cu pere, evident, iese un mix pe care vrei să-l prezinţi aşa cum doreşti. Să comparăm şi veniturile proprii, 853 de milioane de lei la Cluj, Oradea 482 de milioane. Din impozitul pe venit, avem 606 milioane la Cluj şi 236 de milioane la Oradea. Nu aţi pus aici Centura Metropolitană pe care Clujul o are şi nu e în bugetul ei, ci în bugetul Ministerului Transporturilor. Noi pentru asta lucrăm o întreagă echipă, este o investiţie de 150 milioane de euro. Adăugaţi-o acolo şi vedeţi unde stăm! Pentru că noi nu am putut s-o trecem în bugetul Clujului, dar noi lucrăm pentru ea, zi de zi, ceas de ceas!", a conchis Boc.

Emil Boc a mai arătat că Oradea are două spitale în subordine, pe când Clujul doar unul singur, iar bugetele acestor instituţii nu reflectă puterea economică locală. "Clujul primeşte 274 de milioane de lei de la Casa de Sănătate, bani care vin şi pleacă prin spital, Oradea primeşte 609 milioane de lei, pentru că are două spitale. Este vorba de o creştere de 69 de milioane de euro, adică 353 de milioane de lei. Din start, Clujul nu-i are, pentru că nu are trei spitale, nu poţi să primeşti bani pentru ceea ce nu ai", a spus Boc.

Primarul Clujului a atins şi problema creditelor celor două oraşe. "Oradea are contractat un împrumut în exerciţiu de 43 de milioane de euro. Clujul nu are nevoie de împrumut, acum am declanşat abia o procedură, la anul bugetul Clujului va fi de 100 de ori mai mare decât al Oradiei dacă ni se aprobă bugetul cu împrumutul acela. Dacă adunaţi cele două sume, este vorba despre 112 de milioane de euro, aproape o treime din bugetul Clujului, pe care nu-l avem pentru că nu avem nici împrumut contractat, nici trei spitale", a concluzionat edilul.

Primarul de Oradea, Ilie Bolojan, a făcut public vinerea trecută proiectul de buget pentru anul în curs, care se ridică la 1,8 miliarde lei, fiind cu 30% mai mare decât bugetul pe anul trecut. Potrivit edilului, banii oraşului vor fi alocaţi în proporţie de 57% pe cheltuielile de funcţionare ale oraşului, iar diferenţa de 43% va rezervată investiţiilor.

Citiţi pe aceeaşi temă: Oradea va avea anul acesta un buget de 1,8 miliarde lei, cu 30% peste cel din 2019