A trecut un an de la incendiul care, vara trecută, a distrus Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Piaţa Unirii, însă procurorii orădeni nu au identificat nici până azi vreun suspect.  

Se lucrează, dar nu se vede

Potrivit unei informări transmise, luni, pe marginea cazului, la solicitarea BIHOREANULUI, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea susţin că în caz se efectuează cercetări pentru infracţiunea de distrugere din culpă, după ce iniţial suspiciunea era de distrugere.

Totodată, conform documentului, „în cauză se efectuează acte de cercetare penală în mod ritmic”, iar procurorii au primit şi concluziile expertizei de specialitate dispuse pentru stabilirea cauzelor şi circumstanţelor în care s-a produs incendiul. Atât doar că, spun anchetatorii, concluziile verificărilor nu pot fi făcute publice întrucât „nu există suspect în cauză”.

De ce nu există încă suspect identificat şi de când au procurorii concluziile expertizei nu se mai spune în informare.

Preluat de Primărie

Aşa cum se ştie, pe 25 august anul trecut, un incendiu declanşat de o avarie la instalaţia de iluminat exterior a devastat Palatul Episcopal din centrul Oradiei. Focul a cuprins întâi acoperişul clădirii, iar apoi s-a extins la etajele imobilului. Totodată, tavanul etajului I s-a prăbuşit, din pricina flăcărilor. Bănuielile cu privire la cauza izbucnirii incendiului duc spre instalaţia electrică şi spre cea de iluminat arhitectural, care ar fi fost realizate neconform.

Printr-o Hotărâre de Consiliu Local din august 2019, imobilul, grav avariat, a fost preluat de Primăria Oradea pentru o perioadă de 20 ani, urmând să fie complet reabilitat şi recompartimentat, pentru a funcţiona pe de o parte ca sediu episcopal, iar pe de alta ca centru cultural sau un spaţiu expoziţional.

Potrivit înţelegerii încheiate la sfârşitul lunii august cu Episcopia Unită cu Roma Greco-Catolică, în urma lucrărilor de reabilitare, care vor dura circa trei ani, municipalitatea va pune la dispoziţia Episcopiei o treime din clădire cu destinaţia de sediu al curiei episcopale, cealaltă parte a imobilului urmând să rămână la dispoziţia orădenilor, cu destinaţia de centru cultural şi spaţiu expoziţional.

Reabilitare în plin

Lucrările de reabilitare au pornit pe 18 martie cu refacerea acoperişului, fiind executate de firma Trameco pentru suma de 7,9 milioane lei şi cuprind de la expertize necesare pentru stabilirea gradului de rezistenţă a pereţilor în urma incendiului, până la lucrări de proiectare şi de execuţie a acoperişului.

În momentul de faţă, acoperişul palatului este aproape refăcut, muncitorii amplasând plăcile de pe aripa dinspre Primărie.

De asemenea, se lucrează şi în interiorul imobilului, camerele fiind curăţate de scrum şi de rămăşiţele incendiului, iar fațada clădirii pe partea de interior este aproape finalizată.