Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a confirmat joi, printr-un "punct de vedere" dat publicităţii, că mutarea statuii Mihai Viteazul din Piaţa Unirii a fost perfect legală.

Potrivit comunicatului, strămutarea statuii a avut atât avizele Ministerului Culturii cât şi acordul scris al moştenitorilor sculptorilor Alexandru Gheorghiţă şi Georgeta Caragiu, autorii statuii.

Toate avizele necesare

"Pentru relocarea statuii Mihai Viteazul de către Primăria Municipiului Oradea au fost necesare şi s-au obţinut avize în baza prevederilor Legii nr. 120/2006 a monumentelor de for public cu modificările ulterioare şi ale Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", se menţionează în comunicat.

Astfel, Ministerul Culturii a emis avizul 336/MFP/2018 pentru "relocarea statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii din Oradea în Piaţa Emanuil Gojdu (fostă Independenţei), emiterea avizului a fost făcută în perspectiva amplasării statuii Regelui Ferdinand I în Piaţa Unirii".

Ministerul Culturii a mai emis avizul 6/MFP/2019 pentru realizarea şi amplasarea statuii Regelui Ferdinand I în Piaţa Unirii din Oradea, iar Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor a emis avizul 83/Z/2019 pentru amplasarea statuii Regelui Ferdinand I în Piaţa Unirii şi avizul 190/Z/2019 pentru depozitarea temporară a statuii lui Mihai Viteazul până la finalizarea lucrărilor la parcarea din Piaţa Emanuil Gojdu.

"Demers de restituire a semnificaţiilor culturale"

Toate avizele au la bază propunerea comisiilor de specialitate. "Mai mult, domnii Dragoş Gheorghiţă Caragiu şi Ştefan Gheorghiţă Caragiu, în calitate de moştenitori legali ai sculptorilor Alexandru Gheorghiţă şi Georgeta Caragiu, autori ai statuii lui Mihai Viteazul, şi-au exprimat acordul printr-o declaraţie înaintată Comisiei pentru Monumentele de For Public, pentru relocarea statuii în Piaţa Emanuil Gojdu în vederea amplasării statuii Regelui Ferdinand I", se mai menţionează în comunicatul Ministerului.

Mai mult decât atât, Ministerul Culturii precizează că statuia Regelui Ferdinand I a fost reperul central al ansamblului Duiliu Marcu din centrul Oradiei, de la inagurarea Pieţei Unirii în 21 noiembrie 1924 până la pierderea Transilvaniei de Nord din 1940.

"Având în vedere faptul că se conservă in situ o parte din elementele componente ale amenajării concepute de arh. Duiliu Marcu, reamplasarea statuii Regelui Ferdinand I în Piaţa Unirii din Oradea se înscrie într-un demers de restituire a semnificaţiilor culturale, dar şi a coerenţei formale a pieţei", au transmis comunicatorii Ministerului Culturii.

Lupta cu "cozile de topor"

Scoaterea de pe soclu a statuii lui Mihai Viteazul a stârnit reacţii negative minore în plan local, venite de la o mână de reprezentanţi ai asociaţiei cu acelaşi nume, formată din rezervişti militari care au contribuit la finanţarea statuii.

Inflexibili la argumentele municipalităţii, cum că statuia voievodului va fi restaurată şi pusă mai bine în valoare în viitoarea Piaţă Mihai Viteazul din Centrul Civic, militarii au recurs doar la false argumente juridice (cum că ei sunt proprietarii statuii şi nu şi-au dat acordul), respectiv la invective naţionalist-şovine (acuzând "trădarea de ţară" a "străinilor de neamul românesc").

În schimb, pe fondul campaniei electorale tot mai violente, mai mulţi adversari ai administraţiei liberale au politizat demersurile acesteia, lansând, miercuri şi joi, declaraţii care de care mai sforăitoare în presa centrală, profitând şi de faptul că Primăria Oradea nu a reamintit suficient de clar că deţine toate avizele legale necesare, iar corespondenţii locali ai mass-media centrale nu au acoperit suficient evenimentul.

În corul "iubitorilor de neam şi ţară" s-au înscris polticieni PSD-işti ca Olguţa Vasilescu ("Să nu mai acuzăm străinii... Intrebarea e ce facem noi ca să ne apărăm patrioţii? Iubesc oraşul Oradea! După Craiova, mi se pare cel mai frumos oraş din România. Mi se pare o gravă eroare a autorităţilor locale care au decis să mute statuia primului intregitor al ţării pentru a face loc celui de-al doilea! Păcat!") sau Şerban Nicolae ("Nu există nimic curat pentru povestea acestor imagini. Scuzele, explicaţiile, justificările, toate sunt la fel de mizerabile. O mare ruşine. În pădurile ţării încă mai cresc cozi de topor".

"România revoltată"

În ecuaţie şi-au făcut simţită apariţia şi site-urile controversate sau distribuitoare de fake news, gen Sputnik.md, care a titrat: "În ultimele 24 de ore, România a fost revoltată de imaginea statuii lui Mihai Viteazu culcată pe caldarâm, după ce a fost dată jos de pe soclul din Piaţa Unirii, din Oradea. Oameni politici, jurnalişti, mulţi militari în rezervă şi diverşi lideri de opinie de pe internet au reacţionat dur, acuzându-l pe primarul liberal Ilie Bolojan pentru această decizie".

Pentru ca apoi totul să se fâsâie: "Dar, în analiza noastră am arătat că primarul şi consiliul local nu puteau face această faptă fără avizul Ministerului Culturii. Ori, acum a ieşit la iveală adevărul. Scoaterea statuii a avut avizul ministerului condus de Daniel Breaz!". Aşadar, ministrului i se cere să se explice, fiindcă "a tăcut mâlc, în ciuda revoltei publice de amploare", şi să aibă "o reacţie şi o asumare a responsabilităţii!".

Ceea ce, iată, s-a întâmplat, scurrt şi la obiect: Ferdinand s-a întors acolo unde îi era locul, iar Mihai Viteazul va fi pus unde îi e locul, cu acordul tuturor celor care erau îndrituiţi să şi-l dea. Iar restul e gargară...